JAKE SNAGE I DALJE GASE

Ogromni požar kod Komina uzrokovale iskre s vlaka!

14.08.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Uzrok požara u Kominu, koji je buknuo 11. kolovoza, iskrenje je na tračnicama prilikom prolaska vlaka utvrđeno je očevidom policije i inspektora zaštite od požara, izvijestila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Veliki požar na području Komina i Kule Norinske lokaliziran je sinoć poslije 23 sata. Vatrogasci i dalje nadziru požarište. Također je obavljen i očevid požara u Novoj Mokošici koji je buknuo 12. kolovoza oko 15 sati u Ulici od izvora i proširio se u smjeru državne granice s BiH. Utvrđeno je da je požar izbio na rubu odvodnog kanala u toj ulici, a uzrok je otvoren plamen. Policija nastavlja s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti oko izbijanja požara.

Požar na kod mjesta Sonković kraj Skradina i dalje se gasi, a na požarištu je 20-ak vatrogasaca iz DIP-a Šibenik, JVP-a Šibenik i DVD-a Brodarica Krapanj, Dubravice, Skradin, Pirovac, navodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) u izviješću od 11 sati.
Povremeno se još pojavljuju izdimljavanja u miniranom području. Vatrogasne snage koje su iz kontinentalnog dijela Hrvatske poslane na izvanrednu dislokaciju - iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije te pripadnici Oružanih snaga, napustili su požarište. Na skradinskom području izgorjelo je oko 420 hektara trave, niskog raslinja, smrike i borove šume, navodi DUZS.

I dalje je u tijeku gašenje požara na području Komina, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Požar iz zraka gasi Canadair, a u gašenju sudjeluju Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split i Dubrovnik, županijske vatrogasne snage snage, vatrogasne snage pristigle iz kontinentalnog dijela Hrvatske - Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te pripadnici Oružanih snaga. Procjenjuje se da je opožarena površina od oko 1000 hektara.

Ugašen požar na otoku Sestrunju

Požar na otoku Sestrunju u Zadarskoj županiji, u kojemu je zahvaćeno oko 10 hektara guste makije i crnike ugašen je sinoć oko 20 sati. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova air tractor, dva helikoptera s uređajem za gašenje, DVIP Zadar i JVP Zadar s ukupno 22 vatrogasca.

Nešto poslije 20 sati lokaliziran je požar koji je izbio na otvorenom prostoru na području Crikvenice-Kotorska. Opožareno je pet hektara borovine i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovali su protupožarni zrakoplov air tractor, JVP Crikvenica, Rijeka, DVD Kraljevica, Novi Vinodolski, Bribir, Sušak, Drenova, Jelenje, Klana i Škrljevo sa ukupno 66 vatrogasaca i 19 vatrogasnih vozila. Tijekom noći na dežurstvu su bili JVP Crikvenica i DVD Bribir sa 16 vatrogasaca i četiri vozila.

Jučer poslijepodne oko 18 sati buknuo je požar na području Vinjana Gornjih uz granicu s BiH u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zahvaćena je trava, hrastova šuma i nisko raslinje. U gašenju su sudjelovali dva protupožarna zrakoplova kanaderar, JVP Split, Imotski, DVD Imotski, Lovreč, Zagvozd, Zadvarje, Kučići i sezonci s ukupno 59 vatrogasaca i 16 vatrogasnih vozila. Požar je na hrvatskom teritoriju ugašen ali još gori u BiH, a tijekom noći organizirano je dežurstvo.

Požar na području Župe Dubrovačke kod Plata uz državnu granicu s BiH, gasio se i tijekom jučerašnjeg dana, a na požarištu je, na dežurstvu tijekom noći, bila JVP Konavle.

Dva požara kod Zadra

Na samo nekoliko stotina metara udaljenosti oko 11.15 sati buknula su dva požara u Ninskom Dračevcu pokraj Zadra.

'Na terenu je 15 djelatnika JVP-a Zadar sa šest vozila i DVD Pljusak s tri vatrogasca i jednim vozilom. Gori hrastova šuma, smreka i raslinje. Požar iz zraka gasi i jedan kanader koji će kasnije zamijeniti dva zračna traktora', kažu u zadarskom Vatrogasnom operativnom centru.