OD SKRADINA DO NERETVE

Požari diljem Hrvatske, stotine vatrogasaca na terenu

13.08.2012 u 21:05

Bionic
Reading

I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora na području Skradina gdje se procjenjuje da je opožareno 420 hektara trave, niskog raslinja, smrike i borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS)

U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila. Požar gase i 42 vatrogasca iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije te 50 pripadnika hrvatske vojske. Požar iz zraka, prema posljednjim informacijama, gasi i jedan Air Tractor.

Vatrogasno operativno središte Divulje je u 18,35 sati zaprimilo dojavu o požaru borove šume na području Crikvenice – Kotora u Primorsko-goranskoj županiji. Požar gase zemaljske vatrogasne snage, a na požarište je upućen i Air Tractor.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u 18,20 buknuo je požar na području Vinjana Donjih. Gori trava i nisko raslinje u graničnom području, a požar gase zemaljske vatrogasne snage. Na požarište su upućena i dva Canadaira.

Lokaliziran je požar na otoku Sestrunju kod Ugljana u Zadarskoj županiji. U gašenju je sudjelovalo 29 vatrogasaca JVP Zadar, DIP Zadar i DVD Preko. Požar su tijekom dana gasili Air Tractor i helikopter, a opožareno je oko 10 hektara makije.

Zadarski vatrogasci ugasili su i požar preko puta zgrade Županije na Poluotoku. Izgorjelo je smeće u napuštenoj zgradi.

Teško stanje u dolini Neretve

Stanje na požarištu u dolini Neretve, na području Komina i Kule Norinske, i dalje je teško, a gasitelji i dalje čine sve kako bi požar stavili pod nadzor.

Po riječima vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, posebno je teško bilo poslijepodne, kada se pojačao maestral, a vatra je zaprijetila naseljima Momićima i Matijevićima.

No vatrogasci su uspjeli obraniti sve kuće i nitko nije stradao. Veliku pomoć pružile su im zračne snage na zapadnom i istočnom dijelu požarišta. Tijekom gašenja jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen.

Osim 95 pripadnika vatrogasnih postrojba Dubrovačko-neretvanske županije, požar gasi i 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije te stotinjak pripadnika Hrvatske vojske.

Po sadašnjim procjenama, vatra je zahvatila više od tisuću hektara trave, niskog raslinja i šume.

'Pred nama je duga noć, ali očekujemo da ćemo uspjeti i požar staviti pod kontrolu', rekao je Stjepan Simović.

Kako je priopćio DUSZ, na području Dubrovačko-neretvanske županije i dalje je u tijeku gašenje požara na području Mokošice, a požar je aktivan još na zapadnom dijelu požarišta prema Grabovici.