LJUBAVNA PRIČA U VIHORU RATA

Papa dirnut životom Hrvata koji je spašavao Židove

13.05.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je u Dvorani sjećanja jeruzalemskog muzeja Yad Vashem odao počast i grupi od petero preživjelih žrtava holokausta te jednom pravedniku među narodima koji je časnu titulu stekao spašavajući Židove u Hrvatskoj

Ravnatelj muzeja Avner Shalev papi je u nekoliko minuta iznio životnu priču 82-godišnjeg Ivana Vranetića. On je za vrijeme Drugog svjetskog rata u rodnom Topuskom spasio mnoge Židove, među kojima je bila i ljubav njegova života Erna Montilio. Vranetić danas kao počasni građanin živi u Izraelu.

Prvi susret Ivana i Erne zbio se ratne 1943. kada su Ernu i njezinu obitelj partizani oslobodili iz talijanskog zatočeništva; Erna je imala 23, a Ivan 18 godina. Nakon dva mjeseca lutanja s majkom, sestrom i četverogodišnjom kćeri dospjeli su u Topusko. 'Presrele su me na putu za posao i molile pomoć. Sažalio sam se kad sam ih ugledao onako ispaćene i gladne te sam ih odveo doma svojoj obitelji. Kod nas su se skrivale sve do kraja rata', prisjeća se Ivan. Erna je bila udovica jer joj je suprug 1941. pogubljen u Jasenovcu.

Tijekom rata Ivan je Erninu obitelj kao i još 12 Židova povremeno skrivao i o njima se brinuo po okolnim selima kad god bi kroz Topusko prolazili ustaški redarstvenici. Kada je rat završio, Ivan je s Ernom otišao u rodno joj Sarajevo. Njegova je majka bila protiv veze svoga sina katolika i židovske udovice. Kad se Ivanov otac vratio iz partizana teško bolestan od ranjavanja, sinu je uputila hitan poziv da se vrati u Topusko. 'Rastanak je bio težak, ali rekli smo si da ćemo se ponovno susresti. Nismo znali da će to biti tek za 18 godina', ispričao je Ivan dopisnici Jutarnjeg lista iz Izraela.

Erna se u međuvremenu ponovno udala i rodila još dvoje djece. Nakon smrti drugog muža i s troje djece, Erna se 1949. odselila u Izrael. 'Ostali smo u vezi svih tih godina i slali si pisma, dok 1963. nisam odlučio otići za njom u Izrael, gdje sam i ostao.'

Zbog vjerskih odredbi, u Izraelu dugo nisu mogli formalizirati svoju ljubav. Kad im je to 1995. konačno uspjelo, Erna je ubrzo preminula. 'Tako sam ostao sam. Kad je ona umrla, umrlo je sve', kaže Ivan Vranetić. On je othranio njezino troje djece te je danas, iako ne biološki, djed 10 unuka i pradjed 22 praunuka, čiji je život upravo on omogućio spasivši prije više od pola stoljeća njihovu prabaku u Topuskom, piše Jutarnji list.