GLAVAŠEV POUČAK

Mesić predlaže izručenja za veća kaznena djela

12.05.2009 u 21:35

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas u vezi sa slučajem Branimira Glavaša, kako bi se problemi glede neizručivanja državljana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine trebali riješiti međudržavnim sporazumom

ZAGREB - Ti problemi 'mogu se riješiti tako da se međudržavnim sporazumom dogovori da se oni koji su osuđeni za veća kaznena djela izručuju susjednoj državi', rekao je Mesić novinarima nakon povratka iz Makedonije, gdje je bio nazočan inauguraciji novog makedonskog predsjednika Đorđija Ivanova.

Dodao je kako 'ne bi radio selekciju prema kaznenim djelima, jer će se opet tražiti izlaz koga je trebalo izručiti a koga nije'.

Komentirajući, na pitanje novinara, obraćanje Glavaša prije nekoliko dana putem snimljene poruke, koje su neki ocijenili kao poziv na državni udar, predsjednik Mesić je rekao kako je 'možda preteška riječ da se radi o pozivu na državni udar'. 'Ne znam koje snage bi to bile pozvane da izvrše državni udar, ali da su snimke rađene vrlo profesionalno mislim da je to opći zaključak', dodao je Mesić.

Odnosi između Hrvatske i Makedonije odlični

U moru turskih plakata u Makedoniji našao se i jedan hrvatski

Suradnja između Makedonije i Hrvatske pridonosi njihovu europskom pridruživanju, izjavio je Mesić u Skoplju nakon prvog bilateralnog susreta s novim makedonskim predsjednikom Đorđijem Ivanovim, pri čemu su oba predsjednika izrazila zadovoljstvo odličnim odnosima dviju država.

Mesić je u utorak u Skoplju nazočio inauguraciji novog makedonskog predsjednika Đorđija Ivanova a razgovarao je i s predsjednikom makedonske vlade Nikolom Gruevskim. Novi makedonski predsjednik održao je nakon inauguracije prve bilateralne susrete sa svojim gostima, predsjednicima Hrvatske, Albanije, Srbije i Crne Gore.

Nakon razgovora Ivanova i Mesića, dvojica predsjednika izrazila su zadovoljstvo odličnim odnosima između dviju zemalja.

Ivanov je čestitao hrvatskom predsjedniku ulazak Hrvatske u NATO. Članstvo u NATO-u ostaje glavni prioritet i za Makedoniju, jer je to jamstvo sigurnosti i gospodarskog razvitka svake zemlje, naglasio je Ivanov nakon razgovora.

Suradnja Makedonije i Hrvatske pridonijet će njihovu europskom pridruživanju, izjavio je Mesić. Što više budu surađivale, dvije će zemlje biti prihvatljivije i drugim zemljama, zaključio je hrvatski predsjednik.

Osvrćući se na slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU, Mesić je nakon razgovora s Ivanovim izjavio kako je Hrvatska zbog dobrosusjedskih odnosa i pristupa Hrvatske EU spremna prihvatiti prijedlog rješenja europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Mnogi se problemi mogu riješiti jedino ako se ubrza ulazak u EU, naglasio je hrvatski predsjednik.

Prije susreta s novim makedonskim predsjednikom, Mesić se u Skoplju sastao s hrvatskim gospodarstvenicima i predstavnicima hrvatske zajednice u Makedoniji.