ALTERNATIVNA ODGOVORNOST

Istječe rok tužiteljstvu za teze o Gotovini i Markaču

09.08.2012 u 22:05

Bionic
Reading

U petak, 10. kolovoza, istječe rok haškom tužiteljstvu da ponudi alternativne oblike odgovornosti za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Na odgovore Tužiteljstva obrana se može očitovati do kraja mjeseca

Podsjetimo, žalbeno vijeće Haškoga suda naložilo je Tužiteljstvu da razradi svoje teze o mogućoj krivnji generala Gotovine i Markača po alternativnim oblicima odgovornosti. To pokazuje da vijeće ne vjeruje u teoriju udruženog zločinačkog pothvata te pokušava doći do drugog načina utvrđivanja kaznene odgovornosti, ocijenila je odvjetnica Jadranka Sloković.

Žalbeno je vijeće, smatrajući da dodatne informacije o mogućnosti proglašenja njihove krivnje po alternativnim oblicima odgovornosti mogu pomoći u pravednoj odluci o njihovim žalbama, tužiteljstvu dalo rok do 10. kolovoza za podnesak kojim će objasniti vjeruje li da dvojica generala mogu biti odgovorna po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata.

Žalbeno vijeće u podnesku ističe da ovaj nalog tužiteljima ni na koji način ne predstavlja izražavanje stajališta žalbenih sudaca o bilo kojem aspektu žalbe dvojice hrvatskih generala nepravomoćno osuđenih prošle godine za zločine u Oluji na 24 odnosno 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće Haškoga suda, prema planu rada, pravomoćnu bi presudu trebalo objaviti potkraj godine.