ISPRIKA ZBOG POGREŠAKA

Od objave 'stupa srama' dužnici platili 8 milijuna kuna

09.08.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Lista poreznih dužnika koju je Porezna uprava Ministarstva financija objavila prije deset dana, pokazala se kao učinkovito sredstvo naplate poreznih dugova, jer se do sada u državni proračun slilo više od osam milijuna kuna, izjavila je večeras ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec

Ujedno se ispričala što su se na listi dužnika našla i neka imena koja se tu nisu trebala naći, ističući kako je to iznimka i slučajna pogreška, zbog koje se u osobno ime i ime Porezne uprave ispričala.

'U ovih je osam dana uplaćeno preko osam milijuna kuna u državni proračun, a otprilike smo toliko i očekivali', kazala je Čavlović Smiljanec u večerašnjem središnjem dnevniku HRT-a, dodavši kako Porezna uprava na dnevnoj razini prati kolika je naplata onih obveznika koji se nalaze na listi poreznih dužnika.

Kada je riječ o strategiji 'lova' na dužnike, dogovorenoj s Državnim odvjetništvom, ravnateljica Porezne uprave najavila je da se prva drugostupanjska rješenja u vezi s nesrazmjerom dohotka i poreza razrezanog prema državi, očekuju odmah, što je i bio razlog jučerašnjeg sastanka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem

'Sve kreće od Porezne uprave, koja ima podatke o onim poreznim obveznicima kod kojih postoje elementi za mogućnost postojanja kaznenog djela utaje poreza. To su u prvome redu oni porezni obveznici koji su cijeli niz godina osnivali lance poduzeća i zlorabili svoje ovlasti kao vlasnici društva, kao i oni porezni obveznici, odnosno, građani koji su stjecali imovinu velike vrijednosti', naglasila je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec.

Govoreći o mogućnosti da se na popisu dužnika nađu obveznici koji tu nisu trebali biti, napomenula je kako je kod kretiranja popisa dužnika nužno uzeti u obzir niz okolnosti, te da su greške uvijek moguće.

Na listu ne ulaze obveze koje imaju reprogram, odgodu plaćanja i ovrhe, te se na njoj ne smiju nalaziti osobe koje su podnijele zahtjev za zastaru, a ulaze oni porezni dugovi koji su izvršni i dospjeli.

'To su prije svega oni dugovi za koje više ne postoji mogućnost žalbe ili, ako se netko žalio, gdje je drugi stupanj potvrdio naše mišljenje', kazala je Čavlović Smiljanec.

Napomenula je kako upravni spor koji je u tijeku, za poreznu upravu nije bitan jer se porezno zaduženje svejedno nalazi na kartici poreznog obveznika.

'Moramo biti svjesni da se radi o velikom broju poreznih obveznika i mi smo u Poreznoj upravi radili tri mjeseca na tome da se greške ne dogode', kazala je, te se u svoje osobno i ime Porezne uprave unaprijed ispričala svim onim građankama i građanima čija su se imena našla ili će se eventualno naći na listi poreznih dužnika a nisu tamo trebala biti. No napomenula je da je ipak takvih slučajeva iznimno mali broj.

Na novinarsko pitanje što je s onim zaposlenicima Porezne uprave koji su u svojim ladicama držali rješenja o blokadama i nisu prema pojedincima provodili mjere prisilne naplate duga, ravnateljica Porezne uprave naglasila je da je u proteklih šest mjeseci smijenila 13 pročelnika područnih ureda, od njih ukupno 20 u Hrvatskoj, a da se s onim službenicima za koje se utvrdi da su kršili svoju radnu obavezu, bavi poseban sektor središnjeg ureda, koji se bavi unutrašnjim nadzorom rada službenika Porezne uprave.

Osvrćući se na razinu nagomilanog duga, kazala je kako Porezna uprava i hrvatska država nisu smjele dopustiti da se toliki dugovi gomilaju u prijašnjim godinama.