OPASNA BAKTERIJA U ŽATIKI

Košarkaški duel u dvorani u kojoj je otkrivena legionela

09.08.2012 u 19:56

Bionic
Reading

Bakterija legionela ponovno je otkrivena u vodi u sportskoj dvorani Žatika, zbog čega je večerašnje odigravanje košarkaške utakmice između reprezentacija Italije i Hrvatske do jutros bilo neizvjesno. Tijekom noći i ranog jutra otklonjeni su tehnički kvarovi te prema riječima dr. Ire Gjenero-Margan iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dvorana se može koristiti bez rizika

Naime, epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, nakon što se pojavio jedan slučaj oboljenja od legionele, uzeli su uzorke vode iz dvorane. Potvrđeno je postojanje bakterije legionele, zbog čega je preporučeno da se dvorana neko vrijeme ne koristi. Dvorana je kao javni objekt i inače pod 'povećalom' djelatnika Zavoda za javno zdravstvo zbog redukcije vode, ali i ranijeg problema s legionelom za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine.

Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić kazao je za tportal kako će se međunarodna košarkaška utakmica između reprezentacija Hrvatske i Italije večeras u 20 sati ipak odigrati. 'Pozivam sve navijače da dođu u što većem broju i podrže našu reprezentaciju', poručio je porečki gradonačelnik. U dvorani su poduzete sve protokolima propisane mjere, dovedena je svježa voda, a ugrađuje se i dozator klora kako bi se povećala njegova koncentracija u vodi koja se koristi unutar dvorane.

'Nakon što je nađen uzorak legionele, epidemiolozi su izašli na teren i isti čas su krenula sva epidemiološka istraživanja. Bile su neke tehničke prepreke koje su još jučer izgledale nepremostive, no otklonjene su u toku noći i jutra. S obzirom na sve poduzete protuepidemiološke mjere, nema rizika za zdravlje, s tim da će dvorana i dalje biti pod nadzorom epidemiologa', kazala je za tportal voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero-Margan.

Kako doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, pozorno se prati sve vezano uz vodu jer sigurnost građana je na prvom mjestu. Epidemiolozi su trenutno još u dvorani Žatike, no večerašnja utakmica se bez bojazni može odigrati.