NESUGLASICE U IDS-U

Kajin: Rekli su - 'ili mi ili oni'

08.08.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Nakon subotnjeg okupljanja nekad istaknutijih, no većinom bivših IDS-ovih političara u hotelu Filipini kod Poreča, u utorak se o toj očito povratničkoj inicijativi potekloj od strane Damira Kajina raspravljalo i na Predsjedništvu

Naime, iz IDS-a je priopćeno kako je Predsjedništvo stranke raspravljalo i o inicijativi za povratkom i uključivanjem nekih članova u stranku te da je zauzet stav 'da je procedura učlanjivanja u stranku propisana Statutom i da o primitku novih članova odlučuju lokalne podružnice stranke'.

Sastanak u Filipinima

Osam sadašnjih i bivših utjecajnih članova IDS-a, nezadovoljnih aktualnim vodstvom stranke, sastalo se 28. srpnja u 19 sati u hotelu Filipini nedaleko od Poreča. Sastanku su, prema portalu Istarski.hr, prisustvovali aktualni IDS-ov potpredsjednik i saborski zastupnik Damir Kajin iz Buzeta, jedan od osnivača stranke Emilio Uljančić iz Poreča, zatim bivši predsjednik i osnivač Mario Blečić iz Kraj Drage nedaleko od Nedešćine, bivši saborski zastupnici i potpredsjednici stranke Dino Debeljuh iz Buja i Branko Ružić iz Pićna, bivši IDS-ov župan Stevo Žufić iz Poreča, bivši županijski pročelnik i potpredsjednik stranke Marino Folo iz Svetvinčenta te bivši saborski zastupnik Ivan Herak iz Poreča. Tema sastanka bila je stanje u IDS-u.

Damir Kajin veli da se radi o novoj pragmatičnosti stranke. Kako kaže, to ga raduje, no dodaje kako 'nije dobro da se nakon tri, četiri sata raspravljanja o Damiru Kajinu i usvojenih zaključaka, izašlo u javnost s drugim zaključcima'.

Na pitanje hoće li izaći iz IDS-a, Kajin je odgovorio da neće. 'Nemam ništa kontra IDS-a. Neka se prestane već jednom podmetati. Mogu me izbaciti iz IDS-a, ali ne mogu me izbaciti s Istarskog poluotoka jer će IDS onda ostati samo na Jakovčiću. Istina je da su mi rekli: 'Ili mi ili oni', iako bi mi bilo draže da su uzeli jednu drugu moju parolu, 'svi za mnom', a ne da ju koriste samo kad su izbori', pojasnio je.

Saborski zastupnik i još uvijek jedan od potpredsjednika IDS-a pojasnio je i tko su s njegova gledišta 'mi' i 'oni'.

Svi oni koji vole Istru za mene su 'mi'. Tvrdim da su ljudi sa sastanka u Filipinima bili i u duši ostali IDS-ovci, pa prema tome nitko neće ništa raditi protiv IDS-a. Raduje me, bez obzira što smo usvojili jedne zaključke, a u javnost se izašlo s drugima, da se ipak priznalo da, shodno statutarnoj proceduri, ima mjesta za svakog – i novog i starog člana, velikog i malog. Smatram da je IDS dobar izbor za Istru, što ne znači da su svi u IDS-u dobar izbor za IDS. Slažem se da je tu potrebno daleko više i moje skromnosti i poniznosti.

Hoćete li se kandidirati za predsjednika stranke?

Izbori su tek u veljači. Taj proces kandidiranja nije još otvoren. Najvažnija će biti treća nedjelja u svibnju 2013. Tad su izbori za lokalnu samoupravu i kako kocka padne na tim izborima, tako će biti ne samo u IDS-u, nego i u Istri.

Što ako vaše ideje, poput zalaganja za više demokratizacije, u stranci ne budu prihvaćene?

Istra će ići dalje. IDS će kaskati za Istrom, a to ne bi bilo dobro jer je upravo tim procesima prednjačio IDS. Svaki dan se i unutar IDS-a osluškuje puls javnosti i shvaća da snaga Istre nije u IDS-u, već su to građani. To vrijedi i za sve druge političke grupacije.