VUKOVIĆ OSPORAVA OPTUŽBE

Gradonačelnik optužio građane za uhođenje novinara Hedla

08.08.2012 u 07:10

Bionic
Reading

'Ja sam čovjek od 66 godina, gospodarstvenik i ozbiljan političar. To su nonsensi', osporava novogradiški gradonačelnik i zastupnik SDP-a, Josip Vuković, optužbe Jutarnjeg lista da je organizirao tajno praćenje i fotografiranje njihova novinara Drage Hedla kako bi doznao s kim se u Novoj Gradiški sastajao istražujući slučaj kreditnog zaduživanja Grada. Ipak, priznaje da zna s kim se sve Hedl sastajao i razgovarao

Budući da sjednica Gradskog vijeća Nove Gradiške, na kojoj je navodno donesena odluka o kreditnom zaduženju Grada za deset milijuna kuna, nikad nije održana, a na temelju odluke s te sjednice Vlada RH je 26. lipnja Novoj Gradiški dala suglasnost za kreditno zaduženje, ministar financija Slavko Linić suglasnost je povukao i od Ministarstva uprave zatražio hitan nadzor nad poslovanjem Grada Nove Gradiške.

Vuković poslao tajno snimljenu fotografiju

Istražujući slučaj, Hedl je 2. kolovoza razgovarao s gradonačelnikom Vukovićem u njegovu uredu, a potom s glavnom urednicom i direktorom Radio Psunja otišao do obližnje pizzerije na ručak. Nakon što je Jutarnji 3. kolovoza objavio tekst pod naslovom: 'SDP-ovac podmetnuo Vladi lažiranu odluku Gradskog vijeća', Vuković je demanti teksta uputio Radio Psunju (?). Kao prilog demantiju 'zakačio' je kroz izlog pizzerije tajno snimljenu fotografiju društva za vrijeme ručka, optužujući upravo čelnike Radija za pogrešno informiranje novinara Jutarnjeg lista. Hedlu je pak u telefonskom razgovoru rekao da zna s kim se sve nalazio i tko su mu bili informatori.

Odgovarajući nam na pitanje otkud mu fotografija i informacije s kim se novinar Jutarnjeg lista sastajao, Josip Vuković rekao nam je da mu je šest građana o tomu dostavilo podatke. Odmah potom obrušio se na ljude s Radio Psunja prišivši im višestruku kaznenu odgovornost, posebno apostrofirajući glavnu urednicu Đurđu Aleksić. Već u sljedećoj rečenici imao je 'desetak predstavki građana iz kojih se vidi s kim se on družio', a od tih je građana, kaže, dobio i fotografiju iz pizzerije.

'Razgovarali smo i sve o zaduživanju sam mu objasnio, a to što on priča su gluposti. Ja se bavim razvojnim programima grada i nemam vremena nekoga pratiti i uhoditi. Da, znam sve s kim se sastajao i razgovarao, to svi Gradiščani znaju, mi smo mala sredina', tumači Vuković i tvrdi da Vladi niti ministru Liniću ništa nije podmetnuo niti ikoga obmanuo.

'Brljave' Ministarstva financija

'Grad je odluku o zaduživanju donio pozivajući se na Odluku o izvršenju gradskog proračuna, a ne na sjednicu GV-a koja nije održana. Netko je u Ministarstvu financija preimenovao našu odluku kao da je donesena na Gradskom vijeću, a nije. Zbog te brljave mi ispaštamo ni krivi ni dužni, pa ozbiljno razmišljam o poduzimanju zakonskih mjera radi utvrđivanja odgovornosti za krivotvorenje', rekao nam je gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik SDP-a Josip Vuković. Dodao je da su deset milijuna kuna trebali za razvoj gospodarstva te da je na javnom natječaju za kreditora odabrana Hypo banka.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan zabrinut je za kolegu Vukovića. Smatra da je 'ušao u jedan tunel' te mu moraju pomoći izići iz njega.

'Odgovornost prema građanima Nove Gradiške u ovom nam je slučaju najvažnija, a nakon što poslije povratka s odmora u stranci o svemu raspravimo, znat ćemo povući potrebne poteze', rekao nam je Dragovan. Praćenje i snimanje novinara SDP-u je neprihvatljivo, pogotovo ako bi to činili njihovi članovi koji su dobili povjerenje na izborima, poput kolege Vukovića.

'Ako se to uistinu dogodilo, nikako mi se ne sviđa, jer sve probleme, pa i one u komunikaciji s medijima, valja rješavati otvorenim razgovorom. Mi nemamo što skrivati', zaključio je Dragovan koji se s Vukovićem telefonski čuo jučer, ali mu je on opovrgnuo sve optužbe.

Vukovićev radio osnovao novine

Kolega Drago Hedl rekao nam je da to nije prvi slučaj u kojem je Vuković obmanuo nekog ministra te da je upravo poslao tekst o tomu kako je izmanipulirao i Milanku Opačić. Hedl ne vjeruje u priču o anonimnim građanima koji su ga samoinicijativno slijedili i fotografirali te gradonačelniku poslali fotografiju, nego je skloniji tumačenju da su to učinili zaposlenici Gradskog radija koji je osnovao Grad Nova Gradiška.

'Budući da nemaju koncesiju, emitiranje programa im je zabranjeno. Stoga su osnovali Novogradiške novine za koje Grad iz proračuna izdvaja milijun kuna godišnje i u kojima se Vukovića prikazuje svecem, a njegove neistomišljenike sotonizira', pojasnio nam je Hedl.