INTERNI OGLAS

U MUP-u počinje bitka za čelne pozicije

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna raspisao natječaj za dvoje zamjenika i troje pomoćnika glavnog ravnatelja policije te načelnike svih 20 policijskih uprava ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić raspisao je interni oglas i za imenovanje načelnika svih 185 hrvatskih policijskih postaja, doznaje se danas u MUP-u

U oglasu što ga je MUP objavio na svojim internetskim stranicama stoji da se za čelna mjesta u policijskim postajama mogu javiti kandidati koji uz visoku ili višu stručnu spremu imaju najmanje 10 godina iskustva u obavljanju policijskih poslova te položeno ili stečeno zvanje policijskog inspektora.

Interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika provodi povjerenstvo koje imenuje ministar, a izabrani kandidati ili kandidatkinje imenovat će se na razdoblje od pet godina.

Prijavljeni kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete bit će pozvani na testiranje u kojem će se uz provjeru njihova znanja, sposobnosti i vještina utvrditi interesi, profesionalni ciljevi i motivacija za rad te stečeno radno iskustvo u struci, kao i rezultati ostvareni u dosadašnjem radu, ističu u MUP-u.

Ministar Ostojić prošlog je tjedna najavio da će kadrovska slika hrvatske policije biti zaokružena za mjesec i pol dana. Pritom je odbacio optužbe svog prethodnika i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će na vodeća mjesta u policiju doći politički podobni, istaknuvši da se na natječaj mogu javiti svi policajci u sustavu.

'Ako je HDZ-ova vlada, odnosno Karamarko depolitizirao policiju kako tvrdi, a na interni se natječaj za vodeća mjesta u policijskim upravama mogu javiti svi policajci u sustavu, nema straha da novi šefovi neće biti pravi profesionalci', poručio je tada Ostojić.

Bivši Karamarkovi bliski suradnici također se natječu za čelne pozicije

Bez obzira na to što MUP još nije objavio listu kandidata za rukovodeća mjesta u svom sustavu, već se neslužbeno spomninju neka zvučnija imena, koja su predala prijave na policijski oglas. Budući da su ukinuta radna mjesta sedmorice savjetnika ministra Ranka Ostojića, oni su također u izboru za spomenuta radna mjesta s obzirom na to da zadovoljavaju uvjete propisane zakonom. Bivši glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec, neslužbeno doznaje Večernji list, kandidirao se za dva radna mjesta: načelnika Uprave policije i načelnika PU zagrebačke.


Bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić tvrdi pak da će se također javiti za neko od načelničkih mjesta, iako je za njega, navodno, puno izvjesniji scenarij da od 30. rujna napusti službu i ode u mirovinu. Njegov prethodnik Vladimir Faber, inače jedan od kandidata za šefa policije, nakon što je popunjeno čelno mjesto u Ravnateljstvu čeka rješenje o razmještaju te se navodno neće ni javiti na oglas.

Davor Blažević Tigar, bivši načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti, inače nekadašnji tjelohranitelj Ive Sanadera, smijenjen početkom godine zbog fotografija na kojima je snimljen s Goranom Suićem, jednim od odvjetnika bivšeg šefa HDZ-a i Vlade, tvrde upućeni, navodno još ne zna za koje će se radno mjesto natjecati, kao ni Ivica Tolušić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, i Dubravko Novak, nekadašnji šef kabineta Tomislava Karamarka. Dražen Vitez, zamjenik ravnatelja za opću sigurnost, i Dubravko Teur, načelnik Uprave policije, prema neslužbenim informacijama, natječu se za posao koji i sada rade, isto kao i Ivica Kostenić, načelnik PU šibensko-kninske.

Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije, doznaje Večernjak, natječe se za radno mjesto na kojem je od ljeta 2009. godine. Na mjestu šefa UKP-a navodno bi se rado vidio i njegov pomoćnik Ivica Cetina, također jedan od kandidata na provedenom izboru za ravnatelja policije, ali i Željko Prša, načelnik PU osječko-baranjske. On se navodno prijavio za četiri radna mjesta: zamjenika glavnog ravnatelja za kriminalitet, načelnika UKP-a, ali i načelnika PU zagrebačke i PU osječko-baranjske.