JOSIPOVIĆ POTVRDIO

U Knin smo pozvali i trojicu SDSS-ovih zastupnika

07.08.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske potvrđeno je tportalu da su na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, 'usmeno pozvana trojica saborskih zastupnika SDSS-a, koji su ujedno i predstavnici Srpskog narodnog vijeća'

Na isti je način, dakle usmeno, 'prenesen predsjednikov poziv i predsjedniku Srpskog demokratskog foruma Veljku Džakuli'. Na poziv se Džakula odazvao, no niti jedan od trojice zastupnika srpske manjine, a u Hrvatskom saboru sjede Vojislav Stanimirović, Milorad Pupovac i Jovo Vuković, nije došao u Knin.

Predsjednikov poziv je predstavnicima srpske zajednice 'usmeno prenio' Josipovićev savjetnik Siniša Tatalović koji je kontaktirao sa zamjenikom predsjednika SNV-a Sašom Miloševićem, što je tportalu potvrđeno i iz Ureda predsjednika.

Iako se iz neslužbenih izvora može doznati da se, bez obzira na nedoumice tko je u Knin pozvan i tko je došao, a tko nije, sve glasnije priča o tome kako 'napreduju razgovori' oko sudjelovanja političkih predstavnika Srba na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, takvu je mogućnost potvrdio i Milorad Pupovac.

'Treba vidjeti je li Knin prvo mjesto od kojega treba krenuti ili je možda Vukovar ono mjesto u kojemu bismo se trebali naći zajedno. Predlažem ovo drugo i to smo predložili predsjedniku, ali na tome radimo i s ministrom Matićem i s Vladom. Nadam se da će se steći uvjeti da to možemo napraviti u studenom', rekao je Pupovac na HTV-u.

U međuvremenu se sastalo i Predsjedništvo SDSS-a pa je iz te stranke priopćeno da 'ne podržava odlazak Veljka Džakule, kao službenog predstavnika Srba, na proslavu godišnjice Oluje održane u Kninu'.

Osporavamo to da je Džakula službeni predstavnik srpske zajednice, što u stvarnosti nije, i osporavamo navod da je prvi koji je u ime Srba prisustvovao protokolarnom obilježavanju Oluje. Ni jedno, ni drugo ne odgovara materijalnoj istini i radi se o političkom falsifikatu', navode iz SDSS-a.

Podsjećaju i da 'predstavnici SDSS-a na lokalnom nivou (Gradsko vijeće Knina, zamjenik gradonačelnika Knina) od 2006. godine nazoče protokolarnom dijelu polaganja vijenaca za sve žrtve Oluje, što su do sada učinili i saborski zastupnik i potpredsjednik Vlade RH ispred SDSS-a, nakon službenog poziva organizatora'.

Pojašnjavaju i kako 'vodstvo SDSS-a ni ove godine nije bilo u Kninu iz razloga što je izostao službeni poziv organizatora, a doći nepozvan značilo bi samo dodatno iritirati sveukupnu javnost i dodatno podgrijavati atmosferu koja se svake godine stvara i osjeća o godišnjici Oluje'.

'Izostali smo i zbog činjenice da kao odgovorni i, za razliku od Džakule, službeni predstavnici Srba potvrđeni u više izbornih ciklusa – ne možemo slaviti dan, ma kako se on zvao, u kojem su u nasilan egzodus protjerani naši sunarodnici od kojih je znatan broj stradao, uključujući i one koji su ostali kod svojih kuća vjerujući u dobronamjernost riječi tadašnjeg hrvatskog političkog vrha', zaključuju iz SDSS-a.