PROPUST VUKOVARSKE BOLNICE

Tek rođeno dijete opečeno vodom u rodilištu

07.08.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Dan nakon rođenja prvog djeteta Županjci Maja Ninić i Božo Parać dobili su strašnu vijest – tek rođeni dječačić opečen je vodom iz termofora kojim ga je medicinsko osoblje vukovarske bolnice željelo zagrijati jer je počeo gubiti tjelesnu temperaturu. Dijete je, prepričao je Večernjem listu užasnuti otac, zadobilo opekline drugog i trećeg stupnja i nalazi se na oporavku u Kliničkoj bolnici Osijek

'Dječak je rođen 30. srpnja, a već iduće jutro supruzi su rekli kako se dogodila mala nezgoda u kojoj je novorođenče opečeno i da su ga hitno u inkubatoru odvezli u Osijek', prepričava Božo Parać teške trenutke koje je preživio njegov tek rođeni sin.

Tri je dana pokušavao doći do podatka tko je kobne noći bio dežurni liječnik, no samo je dobio odgovor da je dijete opečeno vrelom vodom koja je iscurila iz termofora kojem je čep popustio

'Ako je dobro zatvoren, čep se ne može sam od sebe odšarafiti. Može se samo dogoditi da čep nije pravilno stavljen, što je greška medicinskog osoblja', proziva ogorčeni otac napominjući da će djetetu sigurno ostati ožiljci od opeklina na guzi i lijevoj nozi koji su najviše stradali.

Dječačiću je pomoć pružena u osječkoj bolnici gdje je roditeljima rečeno da će oporavak trajati i do mjesec dana. Potvrđeno je da je zadobio opekline drugog i trećeg stupnja, no nalazi se izvan životne opasnosti.

'Više nije u inkubatoru i stanje mu ide na bolje. I dalje ostaje na Odjelu intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju', potvrdio je dr. Vladimir Borzan, zamjenik ravnatelja KB Osijek.

Cijelu trudnoću Maje Ninić pratili su liječnici vinkovačke Opće bolnice, no mladi su se Županjci odlučili za porod u Vukovaru jer su čuli da tamošnja bolnica ima obnovljeno i moderno opremljeno rodilište.

'Sada je trebao biti kod kuće, a posjećujemo ga u bolnici. Ne znam što bih rekao za ovaj nemar i nestručnost. Zgrozio sam se kad sam čuo što se dogodilo. Nedopustivo je da se još i danas na dječjim odjelima koriste termofori za zagrijavanje', kaže zabrinuti Božo Parać.

Iako su još u šoku, mladi roditelji namjeravaju tužiti vukovarsku bolnicu. Ravnateljica te zdravstvene ustanove, i sama pedijatrica, dr. Vesna Bosanac izrazila je žaljenje zbog svega što se dogodilo, ali i uvjerava da se do sada takvo što nije dogodilo.

'Majka i dijete bili su pod pojačanim nadzorom zbog pojave perinatalne infekcije. Kad su sestre zamijetile da novorođenče gubi toplinu, pod nožice su mu, kako se to inače radi u takvim slučajevima, stavili termofor s toplom vodom. Čep je popustio i počela je istjecati voda', prepričala je dr. Bosanac Večernjem listu.

Navodi da je dežurna sestra odmah pozvala dežurnu liječnicu, a novorođenče je odmah prebačeno u Osijek. Dr. Bosanac je izrazila žaljenje, ali i rekla da se 'nezgode svakome događaju'