IZOSTALA OSOBNA POZIVNICA

Pupovac: Trebamo se naći u Vukovaru, ne u Kninu

07.08.2012 u 00:05

Bionic
Reading

Odgovarajući na pitanje kako se može proslaviti Dan pobjede, a da to bude prihvatljivo Srbima u Hrvatskoj, saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da je Vukovar, a ne Knin, prvo mjesto na kojemu bi se trebali naći. Pupovac kaže da se o tome već vode razgovori s Vladom i nada se da će uvjeti za to steći u studenome

Pupovac je gostovao u Dnevniku 3, te tom prilikom progovorio o Veljku Džakuli, napominjući da su tvrdnje kako je Džakula prvi predstavnik Srba koji je službeno došao na proslavu Oluje u Knin - falsifikat.

Na pitanje zašto u nedjelju nije bio u Kninu, uzvratio je protupitanjima: Zašto su Srbi morali otići odatle? Zašto se nisu mogli vratiti? Zašto se tako mali broj vratio i zašto se pri povratku susretao sa svim onim s čim se susretao?

'Zašto to pitate mene? Zašto to pitate onoga koji je 22 godine života posvetio upravo tome, da ne bi došlo do takvog rata, da ne bi došlo do takvog stradanja i kada je već došlo, posvetio je 22 godine života tome da se popravi šteta koja je nastala', rekao je Pupovac.

Proslavu u Kninu ocijenio je nedovoljno pripremljenim događajem i ustvrdio da je priličan nesporazum zaključiti da njegov nedolazak ne doprinosi normalizaciji odnosa. Obrnuto: nečiji dolazak ne pridonosi ni pomirenju, ni normalizaciji, niti iskoraku u tom pogledu, rekao je Pupovac.

Osobno, od predsjednika Josipovića nije dobio poziv. Na pitanje koja forma bi za njega bila zadovoljavajuća, odgovara da postoji uobičajeni službeni poziv ili neslužbeni, ali onaj koji stvara dovoljno pretpostavki da institucije srpske zajednice - Srpsko narodno vijeće sa 1800 vijećnika i 18 županijskih vijeća, te SDSS, s tri zastupnika i nizom dužnosnika - mogu tako značajnu stvar razmotriti i donijeti odluku jesu li se i uz koje pretpostavke za to stekli uvjeti.

Nikolić? Bit će prilike

S obzirom da nije pozvan u Knin, niti ga je srpski predsjednik TomislavNikolić pozvao na inauguraciju, osjeća li Pupovac da gubiutjecaj kao predstavnik hrvatskih Srba?

'Prvo, ja nisam imao priliku sresti se s predsjednikom Nikolićem i nisambio među onima koji su podržavali njegovu političku stranku nitinjegovu kandidaturu. Što se tiče naših međusobnih odnosa, za to će bitiprilike. Tu inicijativu neće određivati netko drugi, nego mi. I akoodlučimo biti most između Zagreba i Beograda, između predsjednikaHrvatske i predsjednika Srbije kao što smo to znali biti i do sada, ondaćemo mi odlučiti kada ćemo biti i koliko ćemo biti most. Nitko drugi toneće odlučivati, niti sa Džakulom, niti bez Džakule. Budite uvjereni',zaključio je Pupovac.

'I da nam se kaže što se u tom smislu kani i namjerava. Da je tako nešto bilo, možda bi sama stvar izgledala drukčije, ovako - nije bilo', rekao je Pupovac.

Kako se u Hrvatskoj može proslaviti Dan pobjede a da to bude prihvatljivo srpskoj manjini, glasilo je iduće pitanje novinara.

'Pa nismo mi tu da odlučujemo o tome kako će se proslavljati Oluja. I do sada se to činilo, a da se nas nije pitalo. I stvar je proticala relativno normalno, nekad sa problemima, ekscesima, a nekad, kao što je prošlo ove godine, najnormalnije. Ukoliko se želi o tome razgovarati, onda treba vidjeti da li je Knin prvo mjesto od kojega treba krenuti ili je možda Vukovar ono mjesto u kojemu bi se trebali naći zajedno. Ja predlažem ovo drugo i to smo predložili predsjedniku i nadam se da ćemo o tome moći razgovarati. Mi mislimo da Knin nije prvo mjesto i da se nisu stekli uvjeti i da se to uradi. Mi mislimo da je Vukovar prvo mjesto i na tome radimo sa ministrom Matićem i sa Vladom i nadam se da će se steći uvjeti da to možemo napraviti u studenom', rekao je Pupovac.

Na pitanje ni li mu Džakula očitao lekciju, jer će 'uvijek svugdje stajati kako je on prvi došao u Knin', Pupovac uzvraća da Džakula nije prvi došao u Knin.

'To je falsifikat koji je netko tko je pripremio medijsku kampanju ili iz neznanja ili namjerno tu priču prenio kao historijski događaj: 1995. je bio član Vlade na prvom okupljanju, 2004. je bio zastupnik SDSS-a, nakon toga je bio član Vlade iz SDSS-a. Nitko od toga nije pravio predstavu. Zašto je netko odlučio da od nekoga tko nema politički legitimitet među Srbima, koga ne podržava niti jedna srpska organizacija i pitanje je bi li ga podržala njegova vlastita, koji nema moralnog autoriteta među Srbima u Hrvatskoj ni u Hrvatskoj općenito, bude proglašen kao historijski akter u stvari koja je od ogromne važnosti za Hrvate i Srbe i za odnose između Hrvatske i Srbije? Taj netko bi mi morao odgovoriti na pitanje. Ja tog odgovora nemam. A što se tiče lekcije? Netko će drugi imati priliku da nauči iz te lekcije. Ja sigurno nisam taj', rekao je Pupovac.