VJEROVALI ILI NE

Počelo rušenje rodne kuće Ivana Kozarca!

06.08.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Unatoč svim naporima građana Vinkovaca koji su se nastojali izboriti da se rodna kuća Ivana Kozarca proglasi kulturnim dobrom, počelo je rušenje rodne kuće tog hrvatskog književnika, javljaju članovi udruge 'Naš grad'

'Time je nanesena velika šteta Vinkovcima, ali i cijeloj Hrvatskoj', ustvrdili su, pozivajući odgovorne da se izjasne o opetovanom 'kršenju pravilnika, ignoriranju mišljenja građana te nastaloj šteti'.

Podsjetimo, budući da je Gradska uprava Grada Vinkovaca, unatoč preporuci Ministarstva kulture, odbila proglasiti rodnu kuću hrvatskog pisca Ivana Kozarca kulturnim dobrom od lokalnog značaja, članovi udruge 'Naš grad' odlučili su se pokrenuti akciju prikupljanja potpisa za uvrštenje iste na popis. U mjesec dana intezivnog rada udruga 'Naš grad' organizirala je potpisivanje peticije i skupila preko dvije tisuće potpisa protiv rušenja rodne kuće Ivana Kozarca te još 276 putem internetske peticije.

Članovi udruge podsjećaju da su još 30. travnja Gradskom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša predali zahtjev da se navedeni objekt stavi pod hitnu zaštitu i učini sve potrebno da se spriječi daljnja devastacija. Na taj zahtjev, tvrde, odgovor nikada nisu dobili.

'Nakon toga smo gradonačelniku, gospodinu Mladenu Karliću i Gradskoj upravi ponovno poslali zahtjev, ali opet nije bilo odgovora. Pokušali smo iskoristiti svoje zakonsko pravo i sa gospodinom Dohanjom, članom gradskog vijeća, dogovorili prisustvovanje na sjednici vijeća na kojoj bi se raspravljalo o rušenju kuće Ivana Kozarca, ali na tu sjednicu nikada nismo bili pozvani', stoji u priopćenju udruge 'Naš grad'.

Primila ih je, kažu, pročelnica upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, gospođa Mandica Sanković.

'Bili smo iznenađeni njenim 'nepoznavanjem' slučaja, iako je baš ona bila ta koja je 2005. godine sakupila potpise od svojih stranačkih kolega iz gradskog vijeća da se skine zaštita s kuće Ivana Kozarca. Sve gradske institucije i udruge koje su na bilo koji način vezane uz gradski proračun, uključujući i lokalne medije, nisu su oglasile niti slovom iako među potpisnicima peticije ima i njihovih djelatnika i ravnatelja', poručuju ogorčeni Vinkovčani.