ČAST, ALI NE I OBAVEZA

Bandić je bio 123 puta kršteni kum, ali neki se kaju zbog toga

06.08.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Kumstvo je čast, a ne obaveza, poručuje Bandić koji, kako ističe, vrlo dobro vrlo dobro zna za svu svoju kumčad ne samo u Zagrebu nego i diljem Lijepe naše

Trebaš li kuma za krštenje – zovi Milana. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najpopularnija je osoba u Hrvatskoj kad su u pitanju kumstva na krštenju. U svojih 12 godina “vladanja” glavnim hrvatskim gradom 123 puta bio je kum na krštenju, a kaže – svakome tko ga to zamoli, izaći će bez rezerve u susret.

– Kumstvo je čast, a ne obaveza, poručuje Bandić koji, kako ističe, vrlo dobro zna za svu svoju kumčad ne samo u Zagrebu nego i diljem Lijepe naše.

A da bi prvi čovjek grada podno Sljemena bio nekome kum, zahtjev treba službeno uputiti u kabinet zagrebačkog gradonačelnika, a gotovo u pravilu pozitivan odgovor stiže za dva do tri mjeseca.

– Ne radim to radi medijske pompe ili samopromocije, kaže najpopularniji hrvatski kum, no ne precizira kako se brine o svojoj brojnoj kumčadi.

O svom poznatom kumu rado govori Ramo Dedić, čijim je unucima Tini i Tilenu Rizvanović gradonačelnik bio na krštenju prije tri godine.

– Čekao sam na njegov odgovor tri mjeseca, a da sam znao da će mojim unucima biti takav kum, ne bih ga ni zvao, komentira poznati pripadnik zagrebačke romske zajednice ističući da ga na ovakvo kumstvo nije potaknula činjenica da je Bandić utjecajan čovjek grada podno Sljemena.

Ističe kako je prvog čovjeka Zagreba zvao jer je cijenio njegov pogled na različitost među ljudima te činjenicu da nikada nije pridavao značaj nacionalnosti kojoj netko pripada, što Dedić kao Rom, tvrdi, posebno cijeni.

– U nas kumstvo znači sve. Kum je kao član obitelji, uvijek je uz svoju kumčad, a Bandić je sve suprotno od toga. Kad ga zovem, on mi spušta slušalicu, izbjegava me na javnim mjestima, djecu nije vidio od krštenja, jada se Dedić te poručuje da bi izabrao novog kuma iz političkih voda da je to moguće, i to ni manje ni više nego Ivu Sanadera.

– Sanader ima mnogo novaca, a ako mu budu trebali tajni računi za “pospremiti” milijune, rado ću ponuditi one mojih unuka, šali se Dedić na račun svoga izbora kuma.

Posve drugačije mišljenje o Milanu Bandiću kao kumu ima Bernarda Kasum, čijeg je najmlađeg sina Domenika, danas osmogodišnjaka, upravo gradonačelnik držao na krštenju.

– On nije kum mom djetetu zbog materijalne koristi. Ne bira se kum zbog financija, nego srcem, poručuje Bernarda, udovica koja othranjuje četvero djece – Viktora (20), Patriciju (18), Iliju (15) i Domenika (8). Milan Bandić sam se ponudio biti kum najmlađem Domeniku, s obzirom na to da je bio prijatelj s mojim pokojnim suprugom, prisjeća se.

Udovica Kasum priča kako se danas tek povremeno čuje sa svojim poznatim kumom, od kojega ne očekuje nikakvu pomoć.

– Smeta me jedino kad činjenicu da je upravo gradonačelnik kum mojem sinu povezuju s bilo kakvim materijalnim dobrima koja eventualno ima moja obitelj, proziva Kasum.

Jedna od njih je i priča da je udovica Kasum zbog kumstva s Bandićem lagano dobila gradski stan na Novom Jelkovcu, što ona oštro pobija.

– Bila sam 634 na listi za dodjelu stanova. Nisam tražila nikakve pogodnosti ni od koga, niti to želim, poručuje Bernarda Kasum. Ističe kako je jedini dar koji je Domenik dobio bio onaj na krštenju – kada je stigla koverta s novcima iz džepa poznatog kuma Bandića.

Smatra kako je jedino zbog prijateljskih odnosa kuma s Milanom Bandićem, a ne iz koristoljublja, što preporučuje svima koji će ga pitati za tu časnu, obiteljsku ulogu