TOPLOTNI UDAR

Županja se 'pržila' na 40 stupnjeva!

06.08.2012 u 16:15

Bionic
Reading

Do kraja današnjeg dana u nekim bi dijelovima Hrvatske živa na termometru mogla dosegnuti apsolutne maksimume najviših dnevnih temperatura otkada postoje mjerenja. To se prije svega odnosi na Slavoniju i Baranju, u kojima se taj maksimum kreće oko 40 Celzijevih stupnjeva, doznaje Hina od dežurne meteorologinje Ankice Stojanović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Po podacima DHMZ-a najviša je temperatura, čak 40 stupnjeva, izmjerena na mjernoj postaji u Gradištu kod Županje. Iza županjskog kraja, na stupanj niže u 15 sati ostali su Osijek, Slavonski Brod, Sisak i Knin.

Općenito, u kontinentalnom dijelu Hrvatske temperaure su bile znatno više od onih na jadranskoj obali, pa je na Bilogori zabilježeno 38 stupnjeva, a u Bjelovaru, Daruvaru, Križevcima stupanj niže. Na istoj temperaturi 'pržio' se i Zagreb.

Kad su jadranske destinacije u pitanju, u Zadru je, sa 'samo' 29 stupnjeva, bilo 'najsvježije', dok je na Komiži zabilježeno 36 stupnjeva.

Čak su i u Ogulinu zabilježena - 34 stupnja

Šefica operativne smjene Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba dr. Matija Rimac ističe kako su građani Zagreba ipak danas, obzirom na visoke temperature, disciplinirani i nastoje se držati liječničkih preporuka, barem ako je suditi po broju intervencija.

U odnosu na protekli tjedan bilo je tek za četiri do pet posto više intervencija, rekla je dr. Rimac, dodavši kako nije bilo značajnijih intervencije na javnim mjestima i na otvorenom.

Liječničke preporuke ostaju i dalje na snazi, napominje dr. Rimac. Građani starije životne dobi i kronični bolesnici trebali bi, ako je moguće, izbjegavati izlazak van, konzumirati velike količine blago rashlađene tekućine, više puta dnevno se tuširati i izbjegavati alkohol.