AFERA DRAGULJI

Petrač kažnjen s 10.000 kn jer je odbio svjedočiti

08.12.2008 u 10:37

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu kaznio je Hrvoja Petrača sa deset tisuća kuna, jer je odbio svjedočiti u aferi 'dragulji'

Hrvoje Petrač, koji odslužuje zatvorsku kaznu zbog otmice sina Vladimira Zagorca, rekao je da ostaje kod iskaza danog u istrazi. Odbio je odgovarati na pitanja vezana uz aferu 'dragulji' jer mu je, kazao je, atmosfera mučna.

Predstavnica Županijskog državnog odvjetništva složila se da se Petrača ispita kada za to bude sposoban. No, ustvrdila je da razlozi odustajanja svjedočenja nisu opravdani pa je predložila da se ako ne želi dati iskaz pročita njegovo svjedočenje i istraga, izvijestila je Hina. Zagorčev odvjetnik složio se s tužiteljstvom dodavši da Petraču planira postaviti čitav niz pitanja.

Na suđenju za otmicu Zagorčeva sina Petrač je prije godinu i pol dana prvi lansirao priču da je bivši pomoćnik ministra obrane zadužen za trgovinu oružjem, odlazeći s dužnosti 2000., uzeo dragulje koje je njemački trgovac oružjem Josef Rothaichner u Ministarstvu obrane ostavio kao polog za novac namijenjen kupovini oružja za obranu Hrvatske.

Cijelu je priču na sudu potvrdila i bivša Zagorčeva, a kasnije Petračeva tajnica Snježana Šiprak, sada jedna od krunskih svjedokinja u aferi 'dragulji'.

Požalio se mu se u zatvoru krše ustavna i ljudska prava.

Petrač je na svjedočenje na zagrebački Županijski sud došao iz pulskog zatvora, gdje je zbog sigurnosnih razloga prebačen iz Lepoglave, nakon ubojstva Ive Pukanića, čemu je prethodilo i okrutno ubojstvo Ivane Hodak.