DO NOVCA PREKO REBALANSA

Za besplatne udžbenike 440 milijuna kuna

12.05.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Od iduće školske godine svih 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dobit će besplatne udžbenike, za što će država osigurati 440 milijuna kuna, objavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Primorac je na konferenciji za novinare rekao da će novac biti osiguran ili preraspodjelom unutar proračuna Ministarstva ili rebalansom Državnog proračuna. Ministarstvo u ovom trenutku raspolaže sa 60 posto novca što znači da je potrebno još osigurati oko 200 milijuna kuna

Za iduću školsku godinu nakladnici, koji su cijene snizili za 20 posto, tiskat će 12 milijuna udžbenika, a svi bi ih učenici trebali dobiti do početka školske godine, 7. rujna.

Roditelji neće morati novčano participirati u cijeni udžbenika, a stare koji su se dosad vraćali na kraju školske godine učenici će moći zadržati.

Primorac je ocijenio da besplatni udžbenici za osnovne i srednje škole predstavljaju važnu socijalnu mjeru u postojećoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji.

"Udžbenici za prvi razred stoje 600 kuna, za peti 1.220 kuna, a za drugi razred srednje škole 1.760 kuna, pa će obitelj s dvoje djece moći uštedjeti i 3.000 kuna", rekao je ministar.

Zahvalio se nakladnicima, s kojima je Ministarstvo jučer potpisalo sporazum, što su, osim popusta od 20 posto, preuzeli i dio troškova distribucije te se obvezali da će svi udžbenici biti na školskim klupama prvog dana nove školske godine.

Jedan od nakladnika Zdenko Ljevak rekao je da se nakladnici odriču dijela dobiti svjesni trenutačne gospodarske situacije te u nakani da podupru ideju o besplatnim udžbenicima za sve učenike.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović najavio je da će do kraja školske godine biti završen izbor udžbenika.

Također je rečeno da, unatoč tome što još nije došlo do ustavne promjene kojom bi se uvelo obvezno srednjoškolsko obrazovanje, ono će od rujna biti obvezno za sve učenike do stjecanja prve kvalifikacije.

Lani je podijeljeno 9,2 milijuna besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola i prva dva razreda srednjih škola, što je državu stajalo 447 milijuna kuna.