GRAĐANI PRESUDILI

Za neplaćanje poreza krivi su bivši ministri financija

05.08.2012 u 19:25

Bionic
Reading

Prema mišljenju hrvatskih građana za neplaćanje poreza krivi su bivši ministri financija, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi IPSOS PULS

Građani su odobrili Vladin potez objave liste dužnika, misle da će sada naplata i disciplina biti veća. A tko je kriv za sve ovo? Istraživanje DNEVNIKA NOVE TV pokazuje kako 48 posto građana krivi bivše ministre financija Ivana Šukera i Martinu Dalić

Za 13 posto krivi su bivši šefovi porezne uprave. Svaki deseti Hrvat za nastalo stanje krivi porezne dužnike, a tek pet posto građana krivi referente koji rade u poreznim upravama. Da su krivi svi, vlast i država općenito, misli 16 posto građana, a ne zna njih osam posto.

Da su bivši ministri krivi, misli 51 posto birača vladajuće kolacije, ali i 44 posto HDZ-ovih birača.

A kako naplatiti dug? Svima odmah sve ili nekima oprostiti. 79 posto građana misli da se država treba jednako odnositi prema svim poduzećima i tvrtkama i sve naplatiti. 17 posto građana bi oprostilo ili bilo popustljivo prema onim tvrtkama i obrtnicima koji se nalaze pred stečajem. Ne zna njih pet posto.

NEPOPUSTLJIVI BIRAČI

Rijetko kada, ali po ovom pitanju i birači vlasti i oporbe slažu se sa 80 posto da država mora biti jednaka prema svima, točnije da nema popuštanja.

207784,207860,207444,207301
GRAĐANIMA NIŠTA OPROSTITI

Većina birača misli da se država treba jednako odnositi prema svim građanima kao i prema poduzećima i obrtnicima. To misli 65 posto Hrvata. A 27 posto misli da država treba biti popustljiva prema onima od kojih se može naplatit samo prodajom osobne imovine. Osam posto ne zna.

HDZ-ovci ZA ŽESTOKU NAPLATU NAD GRAĐANIMA

Zanimljivo je da 71 posto HDZ-ovih birača želi nepopustljivost države prema građanima, a to žele ipak u manjem broju - 62 posto - birači vladajuće kolacije.

Podsjetimo, jučer je NOVA TV objavila rezultate istraživanja o prvim reakcijama građana na objavu liste poreznih dužnika. Rezultati istraživanja pokazali su da građani odobravaju objavu liste - 75 posto građana podupire, a njih tek 19 posto ne podupire objavu porezne liste dužnika.