SLAVODOBITNIK ALEN FILIPOVIĆ GRČIĆ

297. Sinjska alka okupila političku elitu

05.08.2012 u 16:55

Bionic
Reading

U Sinju je održana završnica trodnevnih 297. alkarskih svečanosti. Slavodobitnik ovogodišnje alke je Alen Filipović Grčić, koji je pobijedio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem. Među brojnim posjetiteljima koji prate to jedinstveno viteško nadmetanje u Sinju i ove su godine bili najviši hrvatski dužnosnici, te brojni gosti i turisti.

Tridesetšestogodišnjem Alenu Filipoviću Grčiću, koji potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, ovo je prva pobjeda na Alci. Uz današnju alku ima još jedan alkarski trofej - čoju koju je osvojio 2009.

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, za slavodobitnika Alke natjecalo se 16 kopljanika. Zamjenik alajčauša, alkar Ivo Zorica pobijedio je u prve dvije utrke, pa mu je za nadmetanje za Baru u petak vojvoda Ante Vučić tradicionalno na koplje privezao 200 centimetara zelenog sukna, a jučer, za pobjedu u nadmetanju za Čoju, 311 centimetara crvene čoje.

Uz trkalište, kojim alkari na konju u punom galopu, oko tri metra dugačkim kopljem gađaju željeznu alku obješenu na konopu, danas su bili predsjednik Republike Ivo Josipović, Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministri u vladi, predstavnici Crkve, vojske, lokalnih vlasti te drugi brojni uzvanici, među kojima je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, te turski veleposlanik Burak Ozugergin

Ozugergin je prvi turski veleposlanik koji je posjetio Sinjsku alku, simbol poraza osmanlijske vojske. Srdačno primljen od premijera Milanovića i sinjske publike, izjavio je kako je zadovoljan što je nazočan na ovogodišnjoj Sinjskoj alci.

'Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu', kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske.

Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima kako dolazak turskog veleposlanika pokazuje da imamo dobre odnose s Turskom.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.

297. Sinjska alka