VELJKO DŽAKULA U KNINU:

'Legitimitet Oluje bit će veći kad i srpske žrtve dobiju pijetet'

05.08.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Predsjednik nevladine organizacije Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula danas je nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, što je prvi put da toj proslavi prisustvuje netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj

Na pitanje priznaje li svojim dolaskom legitimitet vojno-redarstvene operacije Oluja, Džakula je kazao kako ne treba zaboraviti da je bilo žrtava i među Srbima u Hrvatskoj i da će 'legitimitet biti veći i važniji' kad i te žrtve dobiju svoj pijetet

'Taj legitimitet, koliko je velik vama, bit će i kod drugih kad žrtve budu dobile svoj pravi pijetet i kad se bude o njima javno progovorilo. One to očekuju pa će i sam legitimitet biti još veći i važniji', odgovorio je Džakula.

Na upit hoće li se ispričati zbog sudjelovanja u pobuni protiv Hrvatske, Džakula je kazao kako je 'ispriku dao onaj tko je bio odgovoran za to, a to je Milan Babić'. 'Ja mislim da je to dovoljno', dodao je.

'Svi se trebaju ispričati za sve zločine', kazao je Džakula.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Džakula je kazao kako smatra da je na proslavu u Knin trebao doći saborski zastupnik srpske manjine i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac. Džakula je kazao da se ne osjeća neugodno i da mu nitko nije prijetio.


Ministar obrane Ante Kotromanović je, odgovarajući na pitanje novinara kako komentira nazočnost na današnjoj proslavi godišnjice Oluje Veljka Džakule, istaknuo da su dobrodošli svi koji priznaju da je Oluja bila oslobodilačka operacija.

'Svi oni koji žele reći da je operacija Oluja bila oslobodilačka za mene su dobrodošli, a neke druge političke konotacije i osvrte uopće ne bih komentirao', rekao je ministar Kotromanović. Za nas je Oluja značila kraj oslobođenja prostora Republike Hrvatske i prestanak agonije svih nas koji smo bili u to uključeni, rekao je Kotromanović, a na upit je li on čuo da je Džakula rekao za operaciju Oluja da je oslobodilačka, ministar Kotromanović je kratko kazao da to ne zna.

Predstavnici braniteljskih udruga su u izjavama novinarima zamjerali što je dolasku Veljka Džakule na proslavu obljetnice Oluje ovih dana pridavana 'prevelika važnost, veća nego braniteljima'.