VESNA PUSIĆ

Mrkićeva izjava o tužbama za genocid je pozitivna

04.08.2012 u 15:55

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića u kojoj on spominje mogućnost dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.

"To je prva eksplicitno pozitivna reakcija na našu inicijativu od početka ove godine, kad smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama pod uvjetom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja", rekla je Pusić u subotu u Sinju, odgovarajući na upit kako komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova o eventualnom dogovoru o povlačenju međusobnih tužbi za genocid.

Pri tomu je podsjetila na četiri uvjeta za povlačenje tužbe: pitanje 1.100 nestalih, pitanje povratka opljačkanih umjetnina, pitanje optuženih za ratne zločine, pitanje osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje.

"Ako uspijemo pronaći bilateralno načine na koje se to može riješiti, onda smo spremni na dnevni red staviti i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", istaknula je ministrica Pusić. Rekla je kako je "naša pozicija" i dalje jednaka i "mi smatramo da je to (izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova) jedna vrsta pozitivne reakcije na to".

"Dakle, ako smo u stanju bilateralno riješiti četiri preduvjeta, onda bi i jedna i druga strana bile spremne razgovarati i o ovoj temi", dodala je.

I predjsjednik Republike Ivo Josipović je, odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao izjavu srbijanskog ministra vansjkih poslova o mogućem dogovoru o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.

"Naravno, dogovor je uvijek moguć, ali najprije treba ispuniti sve uvjete o kojima smo mi u Hrvatskoj puno govorili, jer ako se ostvare ciljevi zbog kojih tužite onda tužba nema smisla, ali još nismo u toj fazi i ovog trenutka je prerano o tomu govoriti", rekao je Josipović.

Josipović i Pusić su u subotu je u Sinju nazočila svečanosti otvaranja obnovljene ladanjske kuće obitelji Tripalo.