ONEČIŠĆENO MORE

Inspekcija zabranila kupanje u Kaštelima

03.08.2012 u 20:22

Bionic
Reading

Inspekcija je danas zabranila kupanje na plaži u Kampu u Kaštel Gomilici jer su dva uzastopna rezultata analize uzoraka pokazala nezadovoljavajujuću kakvoću mora, priopćeno je na internetskoj stranici grada Kaštela

Djelatnici mjesne tvrtke "Vlatitit pogona" postavili su poslijepodne ploču s oznakom o zabrani kupanja na toj plaži, navodi portal.

Također se navodi da, po posljednjoj analizi, more nije bilo zadovoljavajuće kakvoće ni između Torca i Baletne škole, ali na tome mjestu nije zabranjeno kupanje jer je to prvi put da je rezultat o kakvoći mora nezadovoljavajući.

Po riječima inspektora Ante Znaora, to mjesto nije na splitsko-dalmatinskome županijskom popisu plaža pa se na njemu - ako se i ponove negativni rezultati analize kakvoće mora - neće postaviti ploča o zabrani kupanja. No, ako se dogodi da se nezadovoljavajući rezultat doista ponovi, grad Kaštela obavijestit će građane da između Torca i Baletne škole more nije dobro za kupanje, objašnjava se na internetskoj stranici.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša Marija Vuković potvrdila je da je more u Kaštelima onečišćeno.

Splitsko-dalmatinska županija u skladu s uredbom o kakvoći mora za kupanje obavještava javnost da je more onečišćeno na dva mjesta na području Kaštela - na plaži Kampu u Kaštel Gomilici i na plaži između Torca u Kaštel Gomilici i Baletne škole u Kaštel Kambelovcu. Onečišćenje se odnosi na povećanu koncentraciju crijevnog enterokoka i Escherichie coli, ističe se u pisanoj izjavi Marije Vuković.

Najavila je da će Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i dalje svaki dan ispitivati kakvoću mora dok se ono ne očisti te dodala kako su o tom onečišćenju obaviješteni grad Kaštela i inspekcija zaštite okoliša.

Kako se navodi na internetskoj stranici grada Kaštela, Nastavni zavod za javno zdravstvo ispitivat će uzorka mora na svih 16 mjesta u Kaštelima, a budu li dobri rezultati u dva ispitivanja uzastopce, uklonit će se ploče o zabrani kupanja na plaži u Kampu u Kaštel Gomilici.

Na svim ostalim plažama u Kaštelima, po uzorcima uzetim 31. srpnja, more je izvrsne ili zadovoljavajuće kakvoće, napominje se na internetskoj stranici grada Kaštela.