BANDIĆEVA LOGIKA

Nismo rđa i sirotinja, povucimo fontanicu i na Radničkoj

03.08.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je obišao dva gradilišta na Radničkoj cesti te najavio da će, osim poboljšane prometne regulacije i zelenijeg okoliša, taj dio grada dobiti i fontanicu kod kružnog toka u zoni raskrižja Radničke ceste, Zoranićeve i Zaharove ulice, uz već jednu postojeću malu fontanu ispred zgrade banke.

Napravimo i mi malu fontanu, kao i ovi što su je napravili preko puta. Nismo veća rđa ni sirotinja. Ako već radimo kružni tok, travnjak, cvjetnjak i pločice...onda provucimo cijev i napravimo fontanicu. To je mali trošak, bez puno dodatnih radova, a puno se vidi, kazao je Bandić prilikom obilaska gradilišta na Radničkoj.

Najavio je da će u naredna dva do tri tjedna, kad je većina građana izvan Zagreba, obilaziti gradilišta, pratiti tempo i dinamiku realizacije radova kako bi početkom rujna, do početka školske godine, ono što je raskopano, mogli i dovršili.

‘To je zadaća ozbiljne gradske uprave kojoj sam na čelu. Tako je bilo zadnjih 12 godina, a tako je i ove’, naveo je.
Gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo dosad obavljenim radovima poručivši kako se dobro drži njemačke poslovice: ‘Povjerenje je dobro, ali kontrola je još bolja’.

Ujedno se ispričao građanima što se ‘praši i bruji’. No, dodao je, poznajem svoje sugrađane, oni mogu malo jamrati, ali to je kratko jer će za 35 dana, koliko radovi traju, sve biti lijepo 'zbigecano', na ulici neće biti rupa jer će i na potezu od Zaherove do Vukovarske 'presvući' cestu za što će iznaći još dodatnih milijun kuna.

Koordinator i voditelj gradilišta Đorđe Pavlica rekao je da je raskrižje Radničke i Zaherove dosad bilo nedefinirano, a propusna moć izrazito loša pogotovo otkad su ondje iznikli brojni trgovački sadržaji.

‘Ovim rješenjem raskrižje ćemo preoblikovati u kružni tok, čime će se bitno poboljšati propusna moć raskrižja’, dodao je.

Drugi problem je, kaže, bio izlazak Radničke na Vukovarsku. Taj dio prometnice ćemo proširiti za jednu prometnu traku pa će i u tom dijelu propusnost biti 50 posto veća, navodi Pavlica napominjući da će zahvat izvesti u tri tjedna, a u petak i subotu taj dio će biti zatvoren za promet zbog stavljanja asfalta. Dodao je i da će ispitati mogućnost ucrtavanja biciklističkih staza.

Ukupna vrijednost radova je 30 milijuna kuna, od čega tri milijuna na toj lokaciji, dok će 27 milijuna kuna biti potrebno za uređenje Radničke ulice od Ulice Grada Vukovara do Heinzelove ulice.

Bandić je rekao da će taj dio, od ukupno 600-tinjak metara, nastojati urediti za četiri mjeseca, a možda i za manje, ali ne na uštrb kvalitete. Nadam se da ćemo već polovicom listopada ovuda moći normalno prometovati, najavio je.

Pavlica je dodao da se uz prometnicu i oborinsku odvodnju, rješava i komunalna infrastruktura s velikim kolektorom. Prometnica će se hortikulturno urediti i postavit će se javna rasvjeta, a bit će s po dva prometna traka i parkiralištem uzduž te posebna parkirališta s 570 novih parkirališta. Radovi se odvijaju paralelno s prometom i trenutno radimo 'tampon', dok smo kanalizaciju već riješili, dodao je.

O fontanama kod NSK i pothodnicima, na upit novinara, Bandić nije htio ništa govoriti. ‘Sve što imam sam rekao’, dodao je, ali i pozvao novinare na otvorenje. Naveo je kako nije siguran da će tada biti u Zagrebu napominjući da će dati prednost onima koji su bili protiv tog projekta. ‘Sigurno će biti gužva, kao i kod otvorenja prolaza Cvjetni. Tako to uvijek bude, ali mene to ne sekira. Toga sam svjestan’, dodao je.

Na pitanje novinara odgovorio je da činjenica što nije donesen rebalans gradskog proračuna neće utjecati na isplatu novca izvođačima radova te poručio kako je zagrebačka Gradska skupština trebala prihvatiti rebalans, ako zbog ničeg drugog onda zbog 118 milijuna koje su transferirali Zagrebačkom holdingu.