Hrvatska NOVI TOPLINSKI UDAR

Vruć vikend, pakleni ponedjeljak do +40

  • Autor: NJD
  • 3.8.2012 12:45:26
  • 3.8.2012 10:55:15

Ovo ljeto očito ćemo pamtiti po vrućinama koje su dosad već srušile brojne rekorde. Predaha, čini se, neće biti ni narednih dana. Tek sredinom sljedećeg tjedna temperature će pasti za koji stupanj, no uglavnom samo u kopnenim krajevima

Danas se posvuda očekuje sunčano i vruće vrijeme. Poslijepodne ponegdje u kopnenim krajevima uz umjerenu naoblaku postoji tek mala mogućnost za rijetke i kratkotrajne pljuskove. Vjetar će posvuda biti slab, a duž obale puhat će slabo jugo i jugozapadnjak. Maksimalne temperature duž obale kretat će se između 30 i 34, u Gorskom kotaru i Lici koji stupanj niža, a u unutrašnjosti Dalmacije, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji između 33 i 36°C.

U subotu i nedjelju očekujemo slično, dakle sunčano i vruće ili vrlo vruće te gotovo tiho vrijeme, a samo će u nedjelju duž obale puhati slabo, na otvorenom moru umjereno do pojačano jugo. Dnevni maksimumi porast će još za stupanj ili dva tako da duž obale očekujemo između 31 i 35°C, a u kopnenim krajevima između 34 i 38°C.

Prema aktualnim prognostičkim modelima, vrhunac ovog toplinskog vala možemo očekivati u ponedjeljak, kada će se temperature u unutrašnjosti Dalmacije i u Slavoniji približiti 40°C, dok će duž obale biti između 30 i 36°C.

Od utorka će nad kopnene krajeve početi pritjecati nešto svježiji zrak, s kojim će temperature pasti za nekoliko stupnjeva. Pad se najprije očekuje u sjevernim i središnjim, a u srijedu i u istočnim krajevima. Pri tom ponegdje uz prolazno umjerenu ili povećanu naoblaku može biti lokalnih nestabilnosti. Iako će temperature biti podnošljivije, dnevni maksimumi bit će oko 30°C.

Duž većeg dijela obale vrijeme će ostati bez veće promjene, osim što će zapuhati umjeren, na otvorenom i pojačan sjeverozapadnjak.

Sljedeći vikend donosi mogućnost promjene vremena, no hoće li se to ostvariti i za bilo što detaljnije, izvijestit ćemo sljedećih dana.

Treba napomenuti da će sljedećih dana osim temperatura biti visok i UV indeks, a u Dalmaciji i vrlo visok, upozorio je Daniel Pavlinović iz udruge Crometeo.

Za detaljniju prognozu kliknite na ovaj link.

207442,205705,187130,206960
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još