POREZNA UPRAVA

'Poreznim obveznikom postaje se rođenjem!'

Bionic
Reading

Pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić neugodno je iznenadila činjenica što su se na tzv. poreznom stupu srama našla čak i djeca. Jutarnji javlja kako se Jelavić neugodnim pismom obratila ministru financija Slavku Liniću

Mila Jelavić je jučer ministru financija Slavku Liniću poslala preporuku da se pronađe način kako bi se djeca zaštitila, kao i sve osobe mlađe od 18 godina u toj situaciji.

'Neugodno nas je iznenadila vijest o tome da su na javno dostupnoj listi objavljena i imena djece. Djeca niti ne znaju da su vlasnici tog duga, ne znaju kakve obveze to podrazumijeva niti mogu sama plaćati porez - to su za njih morali učiniti zakonski zastupnici. To je njihova odgovornost i trebalo je pronaći način da se objave njihova imena, a ne imena djece - poručila je pravobraniteljica', napisala je pravobraniteljica za djecu.

Hrt.hr ističe kako je Ured pravobraniteljice za djecu dao javno upozorenje Ministarstvu financija da je objavom osobnih podataka djece narušena njihova privatnost i ugrožena dobrobit te da se ti podaci trebaju ukloniti.

S time se u izjavi za HTV-ov 'Dnevnik 3' složio i pravni savjetnik PRIF-a Ante Vidović. On kaže kako Konvencija o zaštiti djece i Ustav RH štite djecu kao posebnu kategoriju te se maloljetne osobe nisu trebale naći na tom popisu.

Na pitanje HTV-ovih novinara tko je odgovoran za ovakav propust, iz Porezne uprave je stiglo priopćenje u kojem stoji da se poreznim obveznikom postaje rođenjem, a u skladu s Općim poreznim zakonom omogućeno je objavljivanje dužnika. Tako su se popisu našla i djeca zadužena uglavnom porezom na promet nekretninama.