RAZGOVOR U IMOTSKOM

Đapić otkriva detalje susreta s Karamarkom

02.08.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Anto Đapić potvrđuje da je razgovarao i rukovao se s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom jučer u Imotskom, ali ne u ime HSP-a, gdje je počasni predsjednik, nego privatno. O suradnji vanparlamentarnog HSP-a i sve desnijeg HDZ-a, tvrdi Đapić, razgovarati mogu samo predsjednici tih stranaka, a to kaže i šef HSP-a Danijel Srb

'Razgovarali smo općenito o politici, rukovali se kurtoazno i to je sve. Ali tema nije bila suradnja HSP-a i HDZ-a', rekao je tportalu Đapić, koji ljetuje u vikendici na Viru, odakle mu, kaže, nije bio problem otići u Imotski na proslavu dana grada na poziv tamošnjih političara.

Isto tako izrazio se Karamarko nazvavši jučerašnji tekst Jutarnjeg lista 'konstrukcijom koja nema veze sa stvarnošću'. Napomenuo je da se s Đapićem sastao u kurtoaznom razgovoru i da 'ništa konkretno nisu dogovarali'.

Đapić dodaje da se njih dvojica poznaju najmanje 20 godina, stalno su u dobrim odnosima, pa je pri susretu normalno da se rukuju i razgovaraju, 'pa o čemu drugom ako ne o politici'.

Karamarkov desni zaokret, smatra Danijel Srb, HDZ-u će prije štetiti nego koristiti, iako ne otklanja mogućnost suradnje budući da je ta stranka ovakva bliža HSP-u. Srb vjeruje da HDZ zaoštravanjem udesno može uzeti dio birača HSP-u, ali i izgubiti na drugoj strani.

'Recimo, mogu nam uzeti jedan posto birača, ali i izgubiti svojih 15 posto, pa će biti na gubitku. Ali kad je u pitanju konkretna suradnja, bliža nam je sadašnja HDZ-ova politika jer s bivšim HDZ-om ne bismo surađivali', poručio je Srb, također ocijenivši susret u Imotskom samo neformalnim.

Imotski nije slučajno poprište ovog događaja budući da su tamo na vlasti u potpunosti desni – gradonačelnik Ante Đuzel i predsjednik gradskog vijeća Petar Bašić Markota su HDZ-ovci, kao i sedam od 12 vijećnika, tri mjesta zauzeo je HSP, a jedno HČSP.

Ne čudi zato što je HDZ-ov Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader tamo i nagovijestio moguću koaliciju.

U HSP-u dr. Ante Starčević, pravaši Ruže Tomašić očekivano ni čuti ne žele o suradnji s HSP-om iz kojeg je veliki dio članstva i otišao radi neslaganja s Đapićevom i Srbovom politikom. Iako je Tomašić nedavno najavila osnivanje predizborne koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević, i to do jeseni, sad poručuje da u njoj nema mjesta za HSP, SDSS, SDP i HNS.