OPAKA BOLEST

U Varaždinu pacijent umro od kravljeg ludila!

02.08.2012 u 13:51

Bionic
Reading

Kad je šezdesetogodišnjak s varaždinskog područja prije otprilike dva mjeseca primljen u varaždinsku Opću bolnicu liječnicima vjerojatno nisu pretpostavljali da boluje od rijetke Creutzfeldt-Jakobove bolesti koju može uzrokovati i goveđe meso zaraženo tzv. kravljim ludilom

Da varaždinski pacijent boluje od ove neizlječive bolesti potvrdio je ovih dana Institut za neurologiju Medicinskog fakulteta u Beču kojemu je poslano tkivo njegovog mozga nakon što je preminuo 13. lipnja u varaždinskoj Općoj bolnici.

'Pacijent nam je dan ranije vraćen s Klinike za neurologiju KBC Zagreb gdje smo ga uputili radi dodanih pretraga nakon operativnog zahvata u našoj bolnici. U Zagrebu je utvrđena sumnja da boluje od Creutzfeldt-Jakobove bolesti temeljem niza pretraga i nalaza. No, da bi se sumnja u tu bolest i potvrdila, jedini je način patohistološka analiza tkiva mozga pacijenta koja je, nakon smrti pacijenta i obdukcije obavljene u našoj bolnici, napravljena u Beču', doznajemo od Sanje Zember, specijalistice infektologije varaždinske Opće bolnice i zamjenice odjela infektologije.

Od prvih simptoma pa do smrti pacijenta u tipičnim slučajevima ove bolesti, kako pojašnjva, protekne između četiri i šest mjeseci.

'Kada bolest pređe u najteži oblik, pacijent je nepokretan i zbog narušenog imuniteta može umrijeti od najobičnije infekcije koja mu inače ne bi naštetila. Tako je u našem slučaju smrt bila posljedica upale pluća', doznajemo od dr. Zember.

Više je mogućih uzroka Creutzfeldt-Jakobova bolesti, od kojih su vanjski daleko rjeđi.

'Može se oboljeti zbog infekcije, kao i zbog nasljednih osobina uslijed modifikacije gena, ali daleko najčešći je sporadični je oblik na kojeg otpada 80 posto te bolesti. Upravo je taj sporadični oblik bio uzrok bolesti i kod našeg pacijenta', veli zamjenica odjela za infektologiju varaždinske Opće bolnice koja je nakon smrti pacijenta poduzela sve mjere sukladno naputku ministarstva.

Ministar Ostojić: Kravlje ludilo je pod kontrolom