Hrvatska STIGLA VODA

Mornarica gasi žeđ na zadarskim otocima

Žitelji žednih zadarskih otoka mogu odahnuti jer im je od jutra na raspolaganju vodonosac Hrvatske ratne mornarice (HRM). Rezultat je to načelnog dogovora između zapovjednika HRM-a, kontraadmirala Ante Urlića i zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je odobrio ministar obrane Ante Kotromanović. Prvi su vodu dobili žitelji otoka Iža

Prvog čovjeka Zadra istovremeno su razveselile i najave iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o financijskoj injekciji koja će osigurati nastavak rada vodonosca Zrmanja pa će tako otoci zadarskog arhipelaga do kraja sezone imati na dispoziciji dva broda koji će vodom opskrbljivati otočane i njihove goste.

Vodonosac Hrvatske ratne mornarice u četvrtak je oko deset sati isplovio iz Zadra prevozeći do otoka Iža oko 320 kubika vode, dok je 'Zrmanja' vodu dostavila Silbi i to zahvaljujući sredstvima Zadarske županije od 80.000 kuna.

Do danas, zadarski su otoci 'potrošili' svih predviđenih 31.000 kubika vode po subvencioniranoj cijeni, ali su zadarske gradske vlasti objavile da su u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i Hrvatskom ratnom mornaricom riješili pitanje prijevoza vode na otoke, izvještava Slobodna Dalmacija.

'Prvim danom kolovoza zbog suše koja nas prati drugu godinu u nizu presušila su sva sredstva namijenjena koncesionaru koji prevozi vodu na naše otoke. Nakon informacije o dodatnoj financijskoj pomoći države i on nastavlja s dostavom vode tako da uistinu imamo razloga za optimističan pogled u nastavak sezone', kazao je Vrančić koji je ovu dobru vijest obznanio na sjednici zadarskog Gradskog vijeća.

Na zadarske otoke lani je preveženo 51.000 kubika vode, a otprilike toliko će trebati i za ovu godinu, procjenjuje Ivica Katić, gradski pročelnik za otoke.

'Lani je u ovo vrijeme na zadarske otoke dostavljena ista količina vode, a u kolovozu bismo im trebali prevesti još oko 11.000 kubika, ali još ćemo vidjeti hoće li se i kada popraviti hidrološka situacija i što će se događati u rujnu. Za ugovoreni ovogodišnji iznos od milijun i 850 tisuća kuna preveženo je 31.000 kubika, a za prijevoz potrebnih i očekivanih 51.000 kubika treba nam još oko milijun i 200 tisuća kuna. Naravno, angažiranje vojnog vodonosca će bitno smanjiti te troškove', kaže Katić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još