ISTO NUDE I JAVNIM SLUŽBAMA

Vlada i sindikati državnih službi potpisali Kolektivni ugovor!

02.08.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada i sindikati državnih službenika i namještenika potpisali su Kolektivni ugovor koji vrijedi u iduće četiri godine i uz koji su potpisana dva dodatka – jedan o načinu isplata izuzetnih rješenja u isplatama određenih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, te o načinu povećanja osnovice za plaće ovisno o ostvarivanju gospodarskog rasta

'Potpisivanje kolektivnog ugovora izraz je proračunske, gospodarske i financijske nužde, ali i iskaz odgovornosti i razumijevanja, zajedničkog racionalnog pristupa Vlade kao poslodavca i predstavnika zaposlenih u državnim službama, razumijevanja za gospodarsku situaciju u kojoj se nalazimo', rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon potpisivanja ugovora.

Izrazio je nadu da će se već nakon iduće godine aktivirati dio o povećanju osnovica za plaće, te je potpisivanje Kolektivnog ugovora ocijenio stvaranjem uvjeta za proračunske uštede kroz smanjivanje ukupnih izdataka za materijalna prava po osnovi jednokratnih dodataka.

'Ovakav model Kolektivnog ugovora, kao temeljnog rješenja i izuzetaka za ovu i iduću godinu, bit će ponuđen i za ponovno pregovaranje javnim službama, jednako kao što će biti osnova i za pregovore u javnim poduzećima', najavio je Mimica.

Zaposlenima u državnim službama ove i iduće godine, naime, bit će uskraćene božićnice u iznosu od 1.250 kuna, regres za iduću godinu, te će iznos za jubilarnu nagradu biti umanjen za 50 posto, no osnovica će iznositi 900 kuna. To znači da će pravo na nagradu imati svi 'jubilarci' s 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža.

Također je smanjen i iznos dnevnica za putovanja u zemlji sa 170 na 150 kuna, dok su troškovi prijevoza regulirani po posebnoj i drugačijoj formuli od dosadašnje.

U novom Kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, pozdravio je činjenicu da je Kolektivni ugovor u svom osnovnom dijelu ostao u potpunosti isti kao dosadašnje rješenje, osim 'famoznog članka 59. koji regulira prijevoz'.

'Sva ostala prava koja su dogovorena, a neće se realizirati ove i iduće godine, ipak ostaju u Kolektivnom ugovoru. Određeno nezadovoljstvo donosi činjenica da su određena materijalna prava smanjena, no situacija je takva i našli smo se u poziciji da s jedne strane branimo plaće i radna mjesta ili da se privremeno reduciraju određena prava. Između dva zla – odabrali smo manje', poručio je Pleša.

Na kraju, sindikalisti su poručili kako potpisivanjem Kolektivnog ugovora predstavnici zaposlenih u državnim službama 'jako dobro razumiju situaciju u kojoj se država nalazi, da nisu autistični i ne bore se samo za svoje interese bez obzira kako bilo drugima'.