UKUPNO DUGUJU 48.106 KN

Nevjerojatno: Na listi dužnika i troje djece!

02.08.2012 u 08:58

Bionic
Reading

Na listi poreznih dužnika koju je objavila Porezna uprava uz mnoga poznata imena našlo se i troje djece od sedam, osam i devet godina, otkriva Jutarnji list

Jedno dijete duguje 15.600 kuna, dok ostalo dvoje djece duguju po 16.252 kune, pokazuju podaci Porezne uprave. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, piše Jutarnji, poručili su da se prvi put susreću s ovakvim slučajem javne objave djetetova imena te da će se danas očitovati o njemu.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić kaže da nije toliko neobično da djeca imaju imovinu koju mogu dobiti nasljeđivanjem, pa tako nije neobično da se ta imovina optereti porezima. Međutim, tom imovinom upravljaju njihovi skrbnici, što znači da oni odgovaraju za nastali porezni dug na račun djetetove imovine, a ne djeca koja su krenula u prvi razred osnovne škole i kojima se ime objavljuje na listi dužnika.

Ukratko rečeno, poslovno nesposobna osoba, a to su i djeca, mora imati svojeg zastupnika. Ako ga nema i u slučajevima poreznih stvari, onda porezno tijelo podnosi zahtjev nadležnom sudu za postavljanje zastupnika.

U kaznenom postupku, primjerice, ne smije se navoditi ime i prezime maloljetnika i mlađih punoljetnika niti se oni nazivaju okrivljenicima. Što se dogodilo s listom i je li automatski postavljena bez filtriranja, doznat će se vrlo skoro, kada se očituje pravobraniteljica.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Vlada, nakon što je objavila listu tvrtki i građana koji duguju državi 30 milijardi kuna, kreće u lov na prvih pola milijarde kuna: do kraja kolovoza trebala bi sjesti na imovinu, obiteljske kuće i vozila prvih stotinu najgorih poduzetnika u zemlji i naplatiti njihova višegodišnja dugovanja državi!

Donedavna premijerka Jadranka Kosor ne smatra se odgovornom za golem dug državi o kojem je javnost saznala objavom popisa poreznih dužnika. Istaknula je da naplata poreza nije bila njezin posao. 'Kad bi premijer baš za sve bio odgovoran, onda ne bi trebao ministre. Sve u vezi poreza pitajte ministre financija. Dok sam ja bila premijerka, bili su to Martina Dalić i Ivan Šuker, te šefove Porezne. Kako bih ja mogla znati da Porezna uprava nije naplaćivala poreze? Nisam imala nikakve informacije o tome koja su poduzeća i građani dužni', kazala je Kosor za Novi list. Pohvalila se, međutim, da bi porezni dug bio i veći da se ona osobno nije angažirala na saniranju stanja u Ini i HEP-u. Ina je, naime, jedno vrijeme dugovala državi vrtoglave dvije milijarde kuna neplaćenog poreza, a HEP je krajem 2009. dugovao za nijansu manji iznos, 1,8 milijardi kuna.