VJEROVALI ILI NE

Šuker: Objava liste dužnika bila je dio HDZ-ovog programa

01.08.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Objava liste od 112.370 poreznih dužnika, čiji ukupni porezni dug doseže gotovo 30 milijardi kuna, iznova je aktualizirala pitanje kako je moguće da se nekome godinama tolerira neplaćanje poreza, budući da si obični građani takav luksuz nekažnjeno ne bi mogli priuštiti. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović i ministar financija Slavko Linić na pitanje tko je kriv za dugogodišnje neplaćanje poreza vrlo su konkretno odgovorili da su to 'zasluge' bivše HDZ-ove vlasti tijekom posljednjih osam godina vladavine. No dugogodišnji HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker i njegova nasljednica Martina Dalić te optužbe odbacuju

Ivan Šuker čak je u izjavi za Media servis istaknuo kako je objava liste dužnika bila dio HDZ-ovog programa.

'U programu gospodarskog oporavka je bila inicijativa, ali da se to napravi zajedno s Udrugom poslodavaca', istaknuo je Šuker.

Kratkotrajna ministrica financija iz posljednjih mjeseci Kosoričine vlade kazala je kako je netočno, makar za vrijeme njenog mandata, govoriti da su dugovi nastali političkom intervencijom ili zbog političkih dogovora. Ozbiljnost HDZ-ovih ministara financija da se obračunaju s poreznim neplatišama obrazložila je mjerama koje je Vlada Jadranke Kosor pritom poduzimala, a to su mjere naplate, pokrenuti stečajevi i tvrtke koje više ne postoje.

Međutim, obrazloženja koja su Šuker i Dalić odaslali javnosti preko Media servisa nisu impresionirala šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović, koja je ponovila svoje tvrdnje da se pojedincima povezanima s tadašnjom vladom gledalo kroz prste.

'Samo baratam činjenicom da je 52 milijarde kuna nenaplaćenog poreza i javnih davanja bilo onog momenta kad sam došla u Poreznu upravu i o tome se nikada nije javno pričalo, zašto se skrivalo, to vjerojatno zna ministar Šuker. Nisu plaćali poreze i doprinose, i to iz razloga što su vjerojatno imali razne sporazume ili dogovore s, eto, baš bivšom vladom', istaknula je aktualna šefica Porezne uprave.