PRIJETI LI NAM 'GRČKI SINDROM'?

Starčevićev HSP pozvao na stvaranje tehničke vlade

01.08.2012 u 09:10

Bionic
Reading

HSP Dr. Ante Starčević pozvao je sve parlamentarne stranke, a posebno SDP i HDZ, te predsjednika Republike Ivu Josipovića da razmotre prijedlog stranke o stvaranju 'tehničke vlade'

Tehničku vladu, kakvu predlaže Starčevićev HSP, trebale bi podržati sve parlamentarne stranke, trajala bi određeno vrijeme, godinu do dvije, i imala bi jasan program te jasne ciljeve izlaska iz recesije i gospodarske krize.

Glavni ciljevi takve vlade, kako stoji u inicijativi za njezino formiranje, bili bi oživljavanje gospodarstva, stvaranje bolje poduzetničke i investicijske klime, rast zaposlenosti, nužne gospodarske reforme te oštra borba protiv korupcije.

'Vlada premijera Zorana Milanovića je legitimna hrvatska Vlada koja ima stabilnu parlamentarnu većinu. Svjesni takve činjenice, ali i svjesni toga da je ovo posebno teško vrijeme koje zahtijeva ujedinjenje napora svih političkih snaga da bi Hrvatska što prije izašla iz recesije i krize, upućujemo ovaj proglas kao poziv svim političkim snagama u državi. Posebno pozivamo Vladu i oporbu da na vrijeme razmisle o potrebi stvaranja snažne i kompetentne tehničke vlade, koju bi sigurno dobro prihvatila i hrvatska javnost i naši prijatelji u svijetu', navodi se u dokumentu koji potpisuje saborska zastupnica, ujedno predsjednica Starčevićevog HSP-a, Ruža Tomašić

Na takav prijedlog, kako navode, došli su 'duboko zabrinuti stalnim pogoršanjem gospodarske situacije u Republici Hrvatskoj, rastom nezaposlenosti, padom BDP-a, lošom poduzetničkom klimom te odsustvom bilo kakvih ozbiljnih investicija'.

Po njima, Vladin program najave velikih državnih investicija, posebno u energetici, doživio je potpun neuspjeh i slom

'Gotovo svi ozbiljni strani i domaći analitičari na jesen očekuju pad kreditnog rejtinga države, povišenje kamata i neminovan poziv Vlade MMF-u za stand-by aranžmanom koji bi smanjio plaće i mirovine za 10-15 posto te doveo do drugih velikih restrikcija u javnom i državnom sektoru, posebno socijali. Hrvatskoj prijeti grčki sindrom', zaključuju u pozivu za stvaranje snažne i kompetentne 'tehničke vlade' iz HSP-a Dr. Ante Starčević.