DUBROVČANI PROTIV VLADE

Ne daju škoje i traže poništavanje Tuđmanova potpisa

30.07.2012 u 19:56

Bionic
Reading

U izjavi o položaju Dubrovačko-neretvanske županije, jednoglasno prihvaćenoj danas na sastanku na kojem su bili predstavnici te županije, gradova i općina, političkih stranka, obrazovnih institucija, udruga civilnog društva i branitelja, navodi se kako bi trebalo odustati od ratifikacije ugovora o granici s BiH kod Neuma. Podsjetimo 1999. godine tadašnji predsjednici RH Franjo Tuđman i BiH Alija Izetbegović potpisali su sporazum prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu Veliki i Mali Škoj. Sporazum je još 2005. bio spreman za ratifikaciju, ali to tada nije učinjeno

Kako se navodi u izjavi, treba inzistirati na argumentima dubrovačkih stručnjaka da su Veliki i Mali škoj i vrh Kleka hrvatski teritorij te postići trajno razgraničenje s Crnom Gorom kod Prevlake crtom sredine u moru.

Tema današnjeg sastanka u Dubrovniku bio je gospodarski, prometni, regionalni i geostrateški položaj Dubrovačko-neretvanske županije u Republici Hrvatskoj. U prihvaćenoj izjavi o položaju Dubrovačko-neretvanske županije među ostalim stoji da ta županija u odnosu prema cjelini Hrvatske ima poseban zemljopisni, gospodarski, prometni i geostrateški položaj.

Razdvojena je na dva dijela teritorijem BiH kod Neuma, a budući da će od 1. srpnja 2013. u njoj biti razdijeljena i Europska unija, izjavom se traži da pelješki most - radi ravnopravnijeg položaja - u što kraćem roku spoji južni dio županije sa sjevernim i ostatkom Hrvatske, kako je predviđeno Prometnom strategijom RH i Prostornim planom županije, te da se nastavi gradnja autoceste od Ploča do Osojnika teritorijem Republike Hrvatske u skladu s tim planom, izgradi brza cesta Dubrovnik-Zračna luka Čilipi i pelješka cesta.

Također u Dubrovnik treba vratiti sjedišta državnih institucija - podružnice Trgovačkog suda, Carine i HZZO-a.

Kako je navedeno, u svakom budućem regionalnom preustroju Hrvatske nužno je da Dubrovačko-neretvanska županija zadrži status samostalne regionalne jedinice jer za to postoje svi razlozi, od povijesnih, zemljopisnih i gospodarskih, ali i simbol - dubrovački grb u kruni grba Republike Hrvatske.

Dok se ne riješi prometna izoliranost, potrebno je donijeti mjere kako bi se smanjila šteta koju trpe gospodarstvo i građani županije, navodi se u izjavi te zaključuje kako treba odustati od ratifikacije ugovora o granici s BiH kod Neuma.