TRI GODINE SKUPLJALI DOKUMENTACIJU

Za projekt seoskog doma osam kilograma papira!

30.07.2012 u 15:53

Bionic
Reading

U Općini Feričanci pripremljena je projektna dokumentacija i ishođene su odgovarajuće dozvole za uređenje društvenog doma u Feričancima. Aktivnosti su trajale tri godine, a nakon organizirane i sistematične pripreme nastala je opsežna dokumentacija teška više od osam kilograma i broji 550 stranica! Na pripremi dokumentacije radio je zamjenik načelnika Mirko Jurčević koji je uspješno prošao sva administrativna 'ratišta' i savladao birokratske zavrzlame, otkriva Glas Slavonije

'Rješavanje papirologije, odnosno priprema dokumentacije vrlo je složen, opsežan i dugotrajan posao. Dokumentacija za uređenje doma nastala je nakon trogodišnjeg intenzivnog rada. To je predugo trajalo, ali brže jednostavno nismo mogli. Mijenjale su se uredbe, pravilnici te drugi akti, a sve je to trebalo pratiti i uskladiti. Na svojoj sam koži osjetio što znači pripremiti dokumentaciju i naša bi se Vlada svakako trebala pozabaviti skraćivanjem procedure jer nijedan Europljanin ne želi biti rob administracije', požalio se osječkom dnevniku Jurčević.

Dodaje da, iako imaju svu potrebnu dokumentaciju, ipak nije sve gotovo. Jedna od najvažnijih zadaća bit će utvrđivanje i potvrđivanje izvora financiranja zahvata jer Općina ne može iz vlastitog proračuna. Riječ je o 850.000 kuna koje je potrebno osigurati za obnovu društvenog doma.

'Za neku jedinicu lokalne samouprave to možda nije velika investicija, ali naša općina to ne može financirati jer je proračun jako mali', ističe Jurčević, napominjući da će Općina svoj projekt prijaviti na natječaje za sufinanciranje iz europskih fondova.

Što sadrži dokumentacija?
Dokumentacija sadrži dvadesetak različitih formi poput projekata, elaborata, potvrda i suglasnosti te pregledne kartografske prikaze. Pribavljen je projekt uređenja društvenog doma, građevinski projekt, troškovnik uređenja, snimak stanja postojeće građevine, arhitektonski projekt, projekt fizike zgrade, elaborat zaštite na radu, elaborat zaštite od požara, projekt vodovoda i kanalizacije, strojarski projekt, elektrotehnički projekt, glavni projekt, potvrda glavnog projekta, uvjerenje o vremenu građenja građevine, posebna geodetska podloga, lokacijska dozvola, energetska suglasnost, potvrda o vodnom doprinosu...