STUP SRAMA

Od samo 56 poreznih dužnika država će zaraditi 61,2 milijuna kuna

30.07.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Poreznici su, nakon polugodišnje provjere nekoliko stotina slučajeva za koje se sumnjalo da imaju imovinu u nesrazmjeru s prihodima, izdali 56 rješenja u kojima je utvrđeno da su stekli imovinu za 143 milijuna kuna veću od prijavljenih prihoda, donosi Novi list. Porezna uprava odredila im je da moraju platiti 61,2 milijuna kuna

Već je i naplaćeno više od 14 milijuna kuna, od čega čak 10 milijuna otpada na samo jedan slučaj u kojem je utvrđen nesrazmjer imovine i prihoda od gotovo 22 milijuna kuna.

Preostali slučajevi, navodi Novi list, u fazi su rješavanja žalbi u drugom stupnju, poput slučaja poreznog duga pjevačice i voditeljice Vlatke Pokos, kojoj je Porezna uprava izdala rješenje u kojem tvrdi da je nesrazmjer njezine imovine i prijavljenih prihoda u 2006. godini bio 1,4 milijuna kuna. Vlatka Pokos treba platiti 692.000 kuna poreza, no ona se na to žalila.

Žalbu je podnio i velikogorički tajkun Željko Žužić kojem je u tri rješenja Porezna uprava na osnovi nesrazmjera imovine i prijavljenih prihoda u visini od 17,7 milijuna kuna razrezala i nove porezne obveze. Žužić bi trebao platiti 8,5 milijuna kuna novog poreza, no njegov slučaj također će se rješavati u drugom stupnju.

Po podacima iz Porezne uprave, sportskom direktoru Dinama Zoranu Mamiću izdano je rješenje prema kojem mora platiti više od milijun kuna poreza. U Mamićevom je slučaju pokrenut upravni spor.

Rozga i Thompson bez komentara

Na upit novinara Novog lista o tome da su se našli na udaru Porezne uprave, pjevačka zvijezda Jelena Rozga samo je rekla: 'Nedjelja je – nemam komentara.' No kad su joj novinari pokušali objasniti da je poreznici terete za pola milijuna kuna, odgovorila je da takvo što 'prvi put čuje'.

Ništa razgovorljiviji nije bio ni Zdravko Barišić, menadžer Marka Perkovića Thompsona, koji je o 1,7 milijuna kuna poreznog duga kratko odgovorio da 'riječki Novi list ima uvijek sve informacije'. Oboje pjevača imaju priliku žaliti se na rješenje Porezne uprave.

Postoje i slučajevi u kojima je Porezna uprava izdala rješenje za dodatno plaćanje poreza, no ti su porezni obveznici, poput Marka Grubnića – Modnog Mačka, dokazali da su kupili imovinu prihodima na koje su uredno plaćeni porezi. Grubnić je objasnio Poreznoj upravi da je sredstva čije porijeklo istražuju dobio od oca. Otac je poreznicima opravdao izvore pa je slučaj zatvoren.

Najviše slučajeva u kojima su poreznici utvrdili nesrazmjer imovine i plaćenog poreza otpada na Zagreb pa su od 56 rješenja o plaćanju dodatnog poreza i 21 zapisnika na osnovi kojih tek slijede službena rješenja čak 48 odradili poreznici u Zagrebu.

Samo na Zagreb otpada 116 milijuna kuna
novoutvrđenog dohotka, na što je obračunato 57,3 milijuna kuna poreza.