ČAČIĆ NEĆE U INU

'Mislim da radim dobro, što, očito nije opće mišljenje'

30.07.2012 u 07:21

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je u razgovoru za Jutarnji list da ne želi ići u Nadzorni odbor Ine, dodavši da je stvar procjene vlade kojim će se putem ići i da je njemu svaka opcija dobra

Čačić je kazao kako je prva ideja bila da vlada u Nadzornom odboru bude predstavljena preko eksperata, a zatim je predloženo da u to tijelo idu ministar financija Slavko Linić kao član i on kao predsjednik.

Napomenuvši kako o tome ovog trenutka nema odluke, kazao je da to ne bi trebalo biti u koliziji s EU, ali je u koliziji sa Zakonom o sukobu interesa.

'Zakon treba mijenjati u tom članku i to je sve, a kad se izmjeni taj članak, onda ćemo vidjeti u kojoj ćemo varijanti postupiti', kazao je prvi potpredsjednik vlade.

Na novinarsku tezu kako će se opet mijenjati zakon zbog jednog čovjeka, Čačić je rekao da u ovom slučaju to stvarno nema nikakve veze s ljudima.

Ja ne želim ići u NO, niti imam vremena, niti mi to itko plaća, imam posla preko glave, niti sam to predložio. Stvar je procjene vlade kojim će se putem ići, meni je svaka opcija dobra', rekao je Čačić.

Kad je riječ o prijedlogu MOL-a, prema kojem bi Ina treba izdvojiti 300 stručnjaka iz Naftaplina u novu zajedničku kompaniju i odustatiti od poslovanja u Sloverniji i Srbiji, Čačić je rekao da sve strukturne promjene, bez obzira kakve bile, osim tekućeg poslovanja moraju biti dio aranžmana koji obuhvaća i razmatranje pozicije hrvatske države u upravljanju.

'Moramo sjesti i o tome porazgovarati. Upravljačka prava nisu u skladu s vlasničkim udjelom i zbog toga će se o tome razgovarati', rekao je Čačić.

Govoreći o procjeni rasta gospodarstva, rekao je kako im je bitno da se zloguke prognoze o minusu dva ne dogode. 'To je ono što moramo zaustaviti. Nama treba vremena da pokrenemo stotine malih projekata, a s velikima je teško krenuti jer ni jedan nije bio spreman projektno ni s dozvolama, ali kad krene, to ide svojim tijekom', zaključio je Čačić.

Prvi potpredsjednik vlade ustvrdio je da broj nezaposlenih neće dosegnuti 400 tisuća.

'Ono što sada, između ostalog, dogovaramo je JPP za tri-četiri bolnice, nekoliko škola i veliki projekt s pravosuđem , a to je vrijedno nekoliko milijardi kuna', kazao je Čačić.

Najavio je da u listopadu raspisuju natječaj, a u međuvremenu su, kazao je s bankom Macquarie dogovorili da to financira s milijardu eura i to po znatno boljim uvjetima na rok od 25 godina nego što se država financira na rok od pet godina.

'Sve to dat će prostora da se počne disati, ali do tada treba preživjeti', rekao je Čačić.

Upitan kakav je njegov odnos s potpredsjednicom HNS-a i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, predsjednik HNS Čačić rekao je da tu nema nikakvih problema.

Ona ima svoj posao koji radi, koji je oduvijek htjela raditi i ima svu podršku, moju i stranke. Ja imam svoj posao, mislim da ga radim dobro, što, očito nije opće mišljenje. Kod nje je drugačije, opće je mišljenje da ona svoj posao radi dobro', rekao je Čačić.