Hrvatska U JEKU SEZONE

Dalmatinske bolnice bez seruma protiv uboda crne udovice

Nakon što je zbog neisplativosti Imunološki zavod lani prestao proizvoditi serum protiv uboda pauka crne udovice, bolnice na dalmatinskom području 'zaboravile su' naručiti cjepivo pa već 20-ak dana, u jeku sezone uboda, iščekuju zakašnjelu narudžbu.

Naime, 15-ak doza seruma, od kojih svaka stoji oko 4000 kuna, koliko bolnicama prosječno godišnje treba, nabavlja se iz Južne Afrike pa su ravnatelji bolnica podbacili jer ih nisu naručili na vrijeme. S obzirom na to da se protuotrov proizvodi iz krvnog seruma, on prije uvoza prolazi strog pregled Europske medicinske agencije koji traje i mjesec dana, piše Večernji list

– Istina, ostali smo bez seruma protiv uboda. Posljednji je cjepivo primio pacijent iz Ludbrega koji ljetuje na Pašmanu. Naglasio bih da panike nema jer postoje i drugi načini liječenja, vitalne funkcije pacijenta nisu ugrožene, ali oporavak je dugotrajniji – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić.Napominje da su prije 15-ak dana, kada su ostali na jednom cjepivu, naručili četiri nove doze koje bi trebale stići za desetak dana.

U Općoj bolnici Šibenik ove su se godine od uboda pauka liječila dva pacijenta, a dr. Nedjeljka Babić Milutin, šefica Zaraznog odjela, potvrdila je da bolnica ima još četiri doze.

– Koliko mi je poznato, ni u KBC-u Split nema protuotrova za crne udovice zbog problema u Imunološkom zavodu – kaže dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

202893,136609,31937,43689
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još