UDRUGA ZVIŽDAČ

Vlada RH mora hitno vratiti ‘zviždače’ na posao ili sama otići!

28.07.2012 u 22:31

Bionic
Reading

‘Razočarani smo odlukom Vlade da unatoč presudi Trgovačkog suda ne želi vratiti Damira Mihanovića za člana Uprave Croatia osiguranja’, izjavila je predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović. Nakon što je javnosti otkrio aferu Fimi Medija , najveću političko-korupcijsku aferu u Hrvatskoj, bio je izložen pritiscima, prijetnjama, te je na koncu kao član Uprave dobio i otkaz

Na slučaj Damira Mihanovića reagirala je priopćenjem predsjednica udruge Zviždač, Vesna Balenović, a koje prenosimo u cijelosti.

‘Očekivali smo da će Milanovićeva Vlada, podržati povratak Damira Mihanovića u Croatia Osiguranje i time na djelu dokazati da u njihovom mandatu građani koji upozore na korupciju neće biti kažnjavani. Na našu veliku žalost to se nije dogodilo’, rekla je Balenović.

‘Budući da je Croatia osiguranje pred privatizacijom, očito da Vlada ne želi da u Upravi sjedi osoba koja misli svojom glavom. Damir Mihanović kakvog poznajemo možda bi mogao dovesti u pitanje prodaju Croatia osiguranja, kako ju je netko iz Vlade zamislio. Upravo je to razlog zašto se iznova krše radna i ljudska prava Damiru Mihanoviću’, tvrdi Vesna Balenović.

Građani Hrvatske ne trebaju Vladu koja pravdu samo obećavam, već Vladu koja pravdu provodi. Kad se Vlada RH pridružuje progonu ‘zviždača’ onda moramo shvatiti kako je Republika Hrvatska u zaštiti ljudskih i radnih prava građana nisko pala. Doista ne znam što onda imamo tražiti u Europskoj uniji, osim da ostatak kulturnog i civiliziranog svijeta upire u nas prstom, kao u divljake, navode iz Udruge.

Slučaj Damira Mihanovića još jednom potvrđuje da zbog loše politike i političara, Hrvatska još uvijek nije spremna za pristupanje u EU. Tako dugo, dok se u svakodnevnom životu ne bude štitilo ljudska i radna prava svih ‘zviždača’, nemamo što govoriti o uljuđenoj i europskoj Hrvatskoj.

206130,177905,173305,89635

Kada nam je nedavno jedan ugledan političar pri svojoj inauguraciji obećavao novu pravdu, bio je u pravu, a mi smo ga krivo shvatili. Kada je obećavao novu pravdu, pri tome očito nije mislio na dizanje razine zaštite prava zviždača, već je predvidio još veći progon i njihovo zatiranje. To slučaj Mihanović samo potvrđuje.

Milanovićeva Vlada mora početi hitno vraćati ‘zviždače’ na radna mjesta s kojih su zbog ukazivanja na kriminal udaljeni. Nije dovoljno narodu samo davati lijepa predizborna obečanja, pozivati ih i ohrabrivat na borbu protiv kriminala. Vlada mora bez ikakvih kalkulacija i kadrovskih mudrolija prvenstveno ispuniti obećanja prema građanima ili mora otići. Ne može se građane pozivati da se bore protiv lopovluka, a onda se prema istima ponašati gore nego su se ponašali kriminalci koji su im dali otkaz. Ova Vlada mora hitno odati priznanje ‘zviždačima’ i sve koji su stradali i izgubili posao, vratiti minimalno na ista radna mjesta koja su ranije obavljali.

‘Vladi RH poručila bih da ne smije testirati strpljenje naroda, kada je on zakinut za pravdu, jer sve više je onih, koji na žalost, nemaju što izgubiti. Arogancijom i ignoriranjem pravde, građane Hrvatske baca se na koljena, pa bi se Zagreb lako mogao pretvoriti u Atenu, a Hrvatska u Grčku. Nemojte dozvoliti da ulica krene rušiti i suditi. Građani vrlo dobro znaju što su pravda i poštenje. Ako iz bilo kojeg razloga Vlada ne može osigurati pravnu sigurnost i pravdu građanima onda neka ode čim prije s vlasti’, rekla je Balenović.