SKAKANJE PRED RUDO

'Milanović nije povezao pravosuđe i sukobe unutar HDZ-a'

11.05.2009 u 17:55

Bionic
Reading

SDP se u ponedjeljak poslijepodne oglasio priopćenjem, reagirajući na opasku premijera Ive Sanadera, koji je rekao kako misli da je predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin zaboravio zašto je on reagirao, a 'reagirao je na izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je za hrvatsko pravosuđe i procese koji se vode kazao da se radi o sukobima unutar HDZ-a, što je smiješno'

ZAGREB - Hrvatin je, podsjetimo, jutros ocijenio da je neprimjerenom Sanaderovu izjavu o terminu donošenja presude Branimiru Glavašu i o njezinoj težini. Predsjednik vrhovnog suda rekao je da je time prijeđena granica koja se u odnosu na sudstvo i njegovu neovisnost ne smije prijeći.

SDP poručuje da predsjednik stranke Zoran Milanović nije hrvatsko pravosuđe i procese koji se vode doveo u vezu s unutarnjim sukobima u HDZ-u kako je to rekao predsjednik Vlade i HDZ-a. 'Stoga Predsjednik Vrhovnog suda nije ni mogao reagirati na obje izjave i Sanaderovu i Milanovićevu , kako je danas Hrvatinu savjetovao Ivo Sanader u pokušavajući zavarati hrvatsku javnost', stoji u priopćenju koje potpisuje Gordana Grbić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću SDP-a,

SDP tvrdi da je Sanader reagiranjem na stajalište predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina dodatno potvrdio da ne zna ili da nije upoznat sa sadržajem Milanovićeve izjave ili pak namjerno insinuira jer nema dobrog odgovora na svoje neprimjerene izjave o sudstvu pa pokušava podijeliti svoju odgovornost s političkim suparnicima. Stoga ponavljaju da Milanović odgovarajući na novinarski upit o dvojnom državljanstvu nije, za razliku od Sanadera, komentirao vrijeme izricanja i dužinu presude Glavašu, niti ih je dovodio u vezu s lokalnim izborima.

Zoran Milanović rekao je 9. svibnja, što je čuo i vidio i pročitao velik dio hrvatske javnosti, slijedeće: 'Sud je u prvom stupnju rekao što je imao za reći, donio je presudu. A ovo što gledamo nastavak je unutarnjih obračuna u HDZ-u. Hrvatska to gleda i mora plaćati cijenu za to.' Dakle, predsjednik SDP-a nije hrvatsko pravosuđe i procese koji se vode pred njim nazvao sukobom unutar HDZ-a, već je unutarnjim obračunom u HDZ-u nazvao sve ono što se događalo nakon donošenja presude, odnosno reagiranja na presudu', poručio je SDP.