MILINOVIĆ U OFENZIVI

Ostojić je najlošiji ministar zdravstva kojega je Hrvatska ikada imala

28.07.2012 u 12:48

Bionic
Reading

HDZ je danas prozvao Vladu da je prevarila građane lažno im obećavajući učinkovitiji i financijski stabilniji zdravstveni sustav, a SDP-ovca Rajka Ostojića u toj stranci nazvali su najlošijim ministrom zdravstva kojeg je Hrvatska ikada imala

‘Ako je u pitanju PR, onda je Ostojić sigurno najbolji ministar, ali ako su u pitanju sigurnost i funkcionalnost zdravstvenog sustava, onda je on elementarna nepogoda za zdravstveni sustav i najlošiji ministar zdravstva kojega je Hrvatska ikada imala’, rekao je na konferenciji za novinare Darko Milinović, HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva.

Ostojićevom dezinformacijom ocijenio je njegove tvrdnje o dugu koji je bivša, HDZ-ova vlast ostavila u zdravstvu, ističući da je 2008. dospjeli dug HZZO-a bio 2,1 milijardi kuna, a na kraju mandata HDZ-ove vlasti koncem 2011. taj je dug smanjen na 154 milijuna kuna, dakle za dvije milijarde kuna.

Milinović je rekao da zdravstvenom sustavu danas mjesečno nedostaje između 150 i 170 milijuna kuna, a svoga je nasljednika prozvao da je prekršio predizborno obećanje da će proračun za zdravstvo biti najmanje isti kao i lani, jer je, istaknuo je, manji za 3,5 milijardi kuna - jednu milijardu za HZZO i 2,5 milijarde kroz doprinose.

Ostojiću zamjera i da nije ukinuo 3-postotni doprinos iz mirovina, te da, iako je to najavljivao, nije smanjio liste čekanja u bolnicama, koji je, rekao je, u samo četiri mjeseca mandata ove vlasti produžen za 30 do 50 posto. Da zdravstveni sustav ne funkcionira vidi i u tome da bolnice ostaju bez lijekova usred turističke sezone.

‘Ako se trendovi ne promijene, zdravstvenom sustavu do kraja godine prijeti kolaps’, rekao je Milinović, poručivši Ostojiću da se drži ‘one Krležine da je priznanje vlastitog nesnalaženja vrhunac moralne i etičke odgovornosti’.

Voditelj HDZ-ovog Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić je Plan 21, na temelju kojega je Kukuriku koalicija pobijedila na parlamentarnim izborima, nazvao ‘socijalističkom utopijom’ jer je njim, kako je rekao, sadašnja vlast ljudima obećavala ono što ne može ispuniti niti za to ima kvalitetne kadrove.

‘Oni su lagali u točki 9. Plana 21’, poručio je Ćorušić, najavivši za rujan donošenje HDZ-ovog projekta razvoja hrvatskog zdravstva do 2020. godine koji bi, prihvati li to vodstvo stranke, liječnicima u privatnoj praksi dopustio da uz plaćanje koriste prostorije u bolnicama.

Naglasivši kako u Europi jedna minuta za operaciju košta oko 18 eura, Ćorušić je naglasio da bi se spomenutom mjerom pomoglo liječnicima i pacijentima, a zdravstveni sustav bio zaradio.

‘Mislimo da HDZ može bolje, ima bolje kadrove za preustroj i preoblikovanje hrvatskog zdravstva po modelu novog HDZ-a na čelu s novim predsjednikom i vodstvom’, poručio je.

Na novinarski upit nije li bizarno da HDZ, koji je osam godina bio na vlasti i izgubio izbore, sada za rujan najavljuje neka spasonosna rješenja, Ćorušić je odgovorio kako je ovo ‘novi HDZ’, na ‘novoj platformi’, najavivši da će stranka sa svojim projektom ‘pomesti’ zdravstveni program Kukuriku koalicije.