AKCIJA OLUJA

UBIUDR traži da se u Kninu pročitaju imena u Oluji poginulih branitelja

28.07.2012 u 07:39

Bionic
Reading

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) i ove godine poziva, prije svega Ministarstvo branitelja, da se na središnjoj svečanosti obilježavanja Vojno-redarstvene akcije Oluje 5. kolovoza u Kninu pročitaju imena svih u akciji poginulih hrvatskih branitelja, njih 174

Kako je navedeno u večerašnjem priopćenju UBIUDR-a, svih ovih godina, od 1995. kad je završila Oluja, uvijek smo čuli i čitali da je to bila legitimna i opravdana akcija, da je bila i ključan trenutak u obrani nezavisnosti, temelj hrvatske budućnosti, akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, pa nas ogorčuje i čudi da do danas još nigdje službeno nije objavljen popis ljudi koji su poginuli u toj akciji, a kamoli da je javno pročitan.

Vjerujemo da će i ovoga puta na središnjoj svečanosti govornici isticati podatak o 174 poginula branitelja u Oluji, da će se za njih položiti vijenci i zapaliti svijeće, ali ako ne znamo, a na žalost ne znamo, njihova imena onda ćemo se 5. kolovoza u Kninu ponovno ‘klanjati’ brojkama, a ne ljudima od imena i prezimena, navedeno je u priopćenju.
Udruga smatra i da je Hrvatski sabor trebao donijeti Deklaraciju o Oluji,’ i na taj način zaštititi ovu veliku pobjedu od raznih zlonamjernih 'kritičara', koji uoči i nakon te svečanosti duboko ponižavaju i vrijeđaju hrvatske branitelje i stradalnike, govoreći i pišući kako je to bila „zločinačka akcija“, na što od onih iz državnog vrha nema gotovo nikakvog odgovora.’

Uvijek, pa i ove godine u Kninu treba se i mora naglašavati da su prije Oluje, znači od 1991. do 1995. neprijateljskim i agresorskim djelovanjem Srbija, JNA, Crna Gora i pobunjeničke srpske paravojne postrojbe ubile više od 12 tisuća ljudi, najvećim dijelom Hrvata, ali i drugih građana nesrpske nacionalnosti, da je već do tada otkriveno čak 140 masovnih grobnica, te veliki broj pojedinačnih. Osim toga, o Domovinskom ratu govori i podatak da Hrvatska još uvijek traga za oko tisuću osoba nestalih tijekom rata, stoji među ostalimu priopćenju koje je potpisao Mladen Pavković,predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR).