POGLED S VESTIBULA

Otkrijte nepoznatu splitsku atrakciju!

29.07.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Početkom ovog ljeta, nakon što je konačno završeno uređenje Protirona, južnog dijela Peristila u Dioklecijanovoj palači, u potpunosti je otvoren i pogled s vrha Vestibula na splitski Peristil

Krov Vestibula obnovljen je prije dvije godine i otvoren je pristup iz zgrade Etnografskog muzeja. Potpuno je rekonstruirano originalno rimsko stubište unutar kubusa Vestibula i sada se mogu razgledati grad i palača s vrha tog objekta.

Vestibul je bio ulazna dvorana u Dioklecijanov stan. U tlocrtu, objekt je izvana kvadrat, a iznutra je smještena kružna dvorana. Na vrhu se nalazila kupola s mozaikom koja nije sačuvana u cijelosti. Zgrada Etnografskog muzeja je originalno bila palača obitelji Božičević (Natalis) i to je primjer ranosrednjovjekovne palače Splita kojoj dubina graditeljskih slojeva seže do antičkog vremena. Palača i dvorište su sagrađeni na mjestu Dioklecijanovih cubicula uz crkvu sv. Andrije de Fenestris.

Vestibul je u srednjem vijeku pretvoren u jedan od brojnih prostora za stanovanje i konzervatori pedesetih godina prošlog stoljeća obnavljaju razrušeni pod i otvaraju niše. Otada unutarnji kružni prostor postaje javni prostor i komunikacija, a odnedavno je dostupna i krovna konstrukcija, pa se može šetati po vanjskoj 'kocki' Vestibula.

Zasad je rekonstruirana renesansna terasa i na obnovljenom dijelu nalazi se kamena pergola s decentnom hotikulturom koja će pružati hlad tijekom ljetnih vrućina. Terasa se može posjetiti kao dio posjeta muzeju i ulaz je odvojen. S terase se pruža pogled na splitsku luku i akvatorij, a posebno je atraktivna vertikalna vizura prema unutrašnjem kružnom prostoru te prema Peristilu i katedrali sv. Duje.

Zasad je ta atrakcija još relativno nepoznata Splićanima i gostima, no vjerujemo da će s vremenom postati posjećenija i popularnija. S druge strane, dobro je znati da je jedna lokacija usred palače oaza mira i kontemplacije, ali ne i potpune tišine. Iz kružnog prostora Vestibula često se čuje klapska pjesma, kao i ugodni žamor napučenog grada i luke.