GLOBUSOVA PITANJA ČOVIĆU

Za 'plaće u naravi' uprave Holdinga dva milijuna kuna godišnje

25.07.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Samo u prvih šest mjeseci ove godine korisnici poslovnih kartica Diners u Zagrebačkom holdingu utrošili su dva puta više novca nego u cijeloj 2010. godini te su premašili ukupno utrošeni iznos za prošlu godinu, doznaje Globus. Novinari tog tjednika su direktora Holdinga Ivu Čovića suočili s velikim troškovima koje stvara ta tvrtka, a riječ je o gubitku od pola milijarde kuna

Uz podatke o potrošnji po službenim kreditnim karticama, a pogodnost trošenja Holdingovih, zapravo sredstava Zagrepčana bez limita ima ukupno 29 dužnosnika tvrtke, Globus donosi i podatke o trošenju na putovanja avionom, kupnji 'bijesnih' automobila ili nadzora voznog parka, tzv. plaće u naravi ili zapošljavanje 'koordinatora poslova'.

Uz već spomenute kartice, pomoću kojih se, kako je otkrio Globus, po restoranima troši 'na vlastitu savjest', pa je prije dvije godine samo na Diners 'spiskano' 52.000 kuna, godinu kasnije na ručkove i putovanja dvostruko više, a samo u pola 2012. godine – 115.000 kuna. Istovremeno je, u ovoj godini, na American Express utrošena 61.000 kuna.

'Što bismo po vama trebali – hodati goli i bosi', postavili su protupitanje novinarima direktor Holdinga Ivo Čović i glasnogovornik Dušan Viro

Uz pola milijarde kuna gubitaka, Holding dobavljačima duguje dodatnih 300 milijuna, a plaće isplaćuje uz pomoć kratkoročnih revolving kredita. To članove uprave ne priječi da se na putovanjima avionom koriste poslovnom, umjesto ekonomskom klasom. I svatko od njih četvero, a uz predsjednika Ivu Čovića u upravi su još Vlasta Pavić, Alenka Kočiša Čičin Šain i Branimir Delić, imaju 24 sata na raspolaganju službeni luksuzni automobil. Čović tu pogodnost ne koristi.

Za nadzor voznog parka, odnosno koriste li djelatnici vozila za privatne ili poslovne svrhe, Holding je sa slovenskom tvrtkom CVS Mobile sklopio ugovor vrijedan 12 milijuna kuna. Istovremeno, za 'kasko osiguranje' voznog parka troši se 58 milijuna kuna, što je za osam milijuna kuna više od ugovora o leasingu vozila.

Kad su plaće u pitanju, u Holdingu tvrde kako su izdvajanja za tu namjenu u ZET-u, kao najvećem gubitašu unutar megatvrtke, smanjili sa 750 na 650 milijuna kuna. Prije dvije godine ZET je imao 274 milijuna kuna duga, a slijedi ga Direkcija Holdinga sa 165 milijuna

'Što smo trebali s tim ZET-om? Evo, otpustit ćemo nekih 300-400 ljudi, smanjili smo troškove osoblja, ali što smo trebali napraviti? Reći da nam sad više ne trebaju tramvaji i autobusi koje smo nabavili 2007?', ponovno je Čović upitom odgovarao na pitanja Globusovih novinara.

Sporni su i troškovi reprezentacije, no čelni ljudi Holdinga nedavno su se hvalili kako su sa 3,8 milijuna kuna utrošenih 2009, godinu kasnije utrošili 'samo' 1,8 milijuna. Prošle i pretprošle godine Holding je na 'plaće u naravi', odnosno 'primicima u stvarima, uslugama i pravima koje imaju novčanu vrijednost' utrošio po 2,1 milijun kuna. Pravo na 'plaću u naravi' imaju članovi uprave, odnosno samo četiri zaposlenika Holdinga.

Istodobno, Direkcija Holdinga u Odjelu javne nabave ima 60 zaposlenih te 58 'koordinatora poslova'. Zaposlili su i 46 tajnica te 63 referenta. 'A što sam treb'o?', čest je odgovor direktora Ive Čovića.

Globus je, inače, na ukupno 24 odgovora o poslovanju Zagrebačkog holdinga koja godinama posluje s gubicima, čekao puna četiri mjeseca. Kad nisu mogli drugačije, Holding su prijavili Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Na kraju su dobili odgovore na skoro sva pitanja.