BESPLATNA PROVJERA

Testiranje na hepatitis na Zrću

24.07.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa 'Hepatos' i Savez oboljelih od hepatitisa RH (SOH RH) kao nositelj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2012. organiziraju javnu akciju savjetovanja i besplatnog/anonimnog testiranja na hepatitis na paškoj plaži Zrće u subotu, 28. srpnja s ciljem osvješćivanja javnosti o virusnim hepatitisima i poticanja na testiranje i ranu dijagnostiku te bolesti, priopćeno je danas iz udruge 'Hepatos'

Akcija će se odvijati u šatoru Crvenog križa na samoj plaži, a prethodit će joj promocija biografije nogometne legende 'Ivan Gudelj - hajdučka priča', koji je zbog hepatitisa B morao napustiti igračku karijeru.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa (World Hepatitis Day - WHD) dio je globalne kampanje koja se provodi s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javno-zdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih, navodi se u priopćenju.

Prema podacima SZO, u svijetu ima oko 170 milijuna osoba oboljelih od HCV i 350 milijuna oboljelih od HBV (kronični nositelji), dakle više od 500 milijuna osoba ima kronični hepatitis B ili C, a novo dijagnosticiranih slučajeva HCV svake je godine 3 do 4 milijuna. U Hrvatskoj oko 100 tisuća osoba ima kronični virusni hepatitis B ili C, navode.