TRAŽI SE ŠEF FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Poništen natječaj jer se nisu javili politički podobni?

23.07.2012 u 20:05

Bionic
Reading

U najužem izboru kandidata za direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost našla su se čak dva Osječanina koja su ispunila tražene uvjete: Gordan Matković, bivši osječki gradonačelnik i Srećko Kukić, znanstvenik i poduzetnik. Kako niti jedan nije član stranaka vladajuće koalicije, u osječkim se političkim krugovima sumnja da je natječaj poništen jer su najbolje uvjete imali politički nepoželjni kandidati

Odgovor na takve špekulacije mogao bi dati novi natječaj, čije se raspisivanje očekuje ovoga tjedna. Naime, budu li natječajni uvjeti identični onima iz upravo poništenog natječaja, sumnje će se pokazati neutemeljenima. No, budu li prilagođeni poželjnom kandidatu koji na prethodnom nije bio najbolji, a na štetu onih koji su ušli u najuži izbor, nepovjerenje u regularnost nadmetanja pokazat će osnovanim.

Srećko Kukuć poznati je osječki poduzetnik i predsjednik Instituta za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, koji već sedmu godinu radi na projektu bioenergane na bioplin koji bi se dobivao iz biomase s okolnih polja i staja u Jagodnjaku. Zbog spore birokracije i neodlučnosti banaka projekt još nije zaživio premda je stigao u završnicu. Kukić priprema i doktorat iz toga područja, a kako je znanstvena titula prigodom izbora dr. sc. Sanje Kalambure za direktoricu Fonda predstavljala komparativnu prednost, zasigurno je i Kukiću bila dobra preporuka.

Gordan Matković devet je godina bio direktor Zelenila, radne jedinice osječkog Unikoma, a zaštitom okoliša nastavio se baviti i kao dogradonačelnik te potom gradonačelnik Osijeka. Matković je bio dugogodišnji predsjednik osječkog HSP-a. Potom je na lokalnim izborima 2009. godine s vlastitom nezavisnom listom u Gradskom vijeću osvojio pet mandata, postao predsjednik GV-a i naknadno pristupio HDSSB-u. Razočaran izigravanjem dogovora oko njegova položaja na listi za parlamentarne izbore, Matković ih je demonstrativno napustio i ostao nezavisni vijećnik.

Na poništenom natječaju ispunjavao je sve tražene uvjete i ušao u uži izbor, gdje mu je dodatnu prednost predstavljao status nezaposlenog branitelja. Naime, osim što je bio dragovoljac Domovinskog rata, nakon odlaska s mjesta predsjednika NK Osijeka već nekoliko mjeseci prijavljen je kao nezaposlen na Zavodu za zapošljavanje. To mu, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, daje prednost pred drugim kandidatima u slučaju jednakih uvjeta.

Mjesto direktora Fonda ne popunjava se političkim križaljkama, nego je namijenjeno kandidatu s najboljim uvjetima. Tako barem određuje zakon, pa ako je prethodni natječaj pao iz formalnih razloga – jer Upravni odbor Fonda nije u zakonskom roku od 15 dana izvijestio Vladu RH o najboljem kandidatu – na sljedećem bi se trebalo vidjeti hoće li biti političkih utjecaja pri izboru osobe koja bi trebala upravljati godišnjim proračunom od cca 1,2 milijarde kuna, koji je čak triput veći i od proračuna samoga Ministarstva zaštite okoliša i prirode.