OGORČENI SINDIKALISTI

Ribić traži da Vlada uzme braniteljima ako uzima i učiteljima

23.07.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Zbog ukidanja isplate dodataka na plaće učitelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama od tri, pet, sedam i devet posto, ovisno o godinama staža s 1. kolovoza, nagnalo je trojicu sindikalnih čelnika, Vilima Ribića, Zvonimira Laktašića i Branimira Mihaljinca, koji djeluju unutar Matice hrvatskih sindikata, da još jednom stanu pred novinare i prozovu Vladu zbog 'odmazde prema onima koji imaju najmanje'

Sindikalni trojac smatra da Vlada ukidanjem dodataka neće ostvariti planirane uštede te da su ova rezanja tek uvertira u ono što nas čeka.

'Ukidanjem dodatka može se uštedjeti između 300 i 350 milijuna kuna godišnje. U 2012. godini, u mjesecima koji su preostali, ona bi iznosila oko 85 milijuna kuna. To nije ni približno onome što je Vlada zacrtala, a to su dvije milijarde', kazao je predsjednik Sindikata učitelja Zvonimir Laktašić.

Sindikalistima je poseban trn u oku Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, kojeg su nazvali licemjerom jer se u njihovo ime išao ispričavati prosvjetarima za rezanje plaća.

'On će ostati zapamćen kao prvi ministar koji je digao ruku za smanjenje plaća profesorima i učiteljima', napomenuo je Branimir Mihalinec iz sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Na njegove riječi nadovezao se Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata hrvatske, napomenuvši da Jovanović uopće nije svjestan situacije i da su od 2009. godine profesorima i učiteljima plaće pale 16 posto dijelom zbog inflacije, a dijelom zbog njihova odricanja.

'Odrekli smo se i rasta plaća na koji smo imali pravo s početkom iduće godine u visini od 3,6 posto. Ovaj pritisak na obrazovanje i znanost je štetan za zemlju i njezinu budućnost. Ako netko nije svjestan situacije, onda je to ministar', kazao je Ribić dodavši da Vlada uvijek udara po najslabijima, a nema petlju to učiniti bankama ili ratnim veteranima.

Također je najavio da će se zaposleni u visokom obrazovanju, kao čin solidarnosti zbog ukidanja dodatka od tri, pet, sedam i devet posto, odreći svojeg ‘prosvjetnog dodatka’ od 2,3 posto, koji su trebali osjetiti na plaći iz srpnja.

Matica sindikata: Ako uzimate učiteljima, uzmite i braniteljima