Hrvatska GDJE SU NESTALI ZDRAVLJE I DOSTOJANSTVO?

Trojica pomoraca s 'Katine' vratila se u Rijeku

Tri hrvatska pomorca s broda 'Katina' šibenskog Brodarstva d.o.o., koji je prije gotovo godinu dana arestiran u jemenskoj luci Hodeidah, danas su se vratila kući u Rijeku, a na brodu su ostali jedan hrvatski i nekoliko filipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, doznaje se danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH)

Po podacima iz SPH, danas su u Zagreb, potom u Rijeku doputovala tri hrvatska pomorca - kapetan Davor Brozičević, prvi časnik Branko Mičetić i mehaničar Vlado Podobnik.

Na brodu su proveli godinu dana, a u tom razdoblju primili su samo jednu plaću i živjeli u vrlo teškim uvjetima, bez struje i dovoljno hrane, te su vidno iscrpljeni.

Na brodu je na vlastiti zahtjev ostao hrvatski pomorac, mehaničar Giovanni Senčić te nekoliko flipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, naveli su iz SPH.

Prvi od petorice hrvatskih pomoraca s 'Katine', električar Denis Malnar, vratio se kući potkraj svibnja ove godine.

196943,190807,190039,122431
Brod 'Katina' zaustavljen je u luci Hodeidahu zbog dugova, a pomorci, među kojima su bili i petorica iz Rijeke i okolice, ostali su na brodu u nadi da će ipak dobiti plaće.

Lokalne vlasti nisu im odobrile iskrcaj prije negoli je stigla zamjenska posada.

Još su dvojica hrvatskih pomoraca provela više mjeseci na drugome prisilno zadržanom brodu iste šibenske tvrtke, a nedavno su se također vratili u Hrvatsku.

Brod 'Verzina' zadržan je u Togu, a ostatak posade bio ga je napustio. Dvojica pomoraca iz Hrvatske ostala su bez putovnica i drugih dokumenata, koje su im bile oduzele lučke vlasti uz objašnjenje da brod ne smije biti bez posade i da brodar mora osigurati njihovu zamjenu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još