Hrvatska PRIORITETI UN-A

Pusić razgovarala s Ban Ki-moonom

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u subotu poslijepodne sastala se na Brijunima s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom koji se nalazi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj u povodu 20. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo UN-a

Kako je novinare izvijestila po završetku susreta, na sastanku se raspravljalo o prioritetima UN-a u slijedećem razdoblju ali i zadacima Hrvatske, kako u okviru UN-a tako i generalno u multilateralnim organizacijama. Ujedno je, kako je rekla, bilo govora i o mogućoj stalnoj ulozi Hrvatske u regiji i stabilizaciji regije te o suradnji sa zemljama južnoga Sredozemlja.

‘Naravno nismo mogli zaobići temu o zabrinjavajućoj situaciji u Siriji te o njenu utjecaju na šire susjedstvo. Hrvatska u ovome trenutku dnevno sudjeluje s nenaoružanim vojnim predstavnicima u okviru UN-ove misije u Siriji’, istaknula je Pusić dodavši da situacija u Siriji ‘dnevno nazaduje’.

Po njenim riječima važno je u ovome trenutku angažirati sve zajedničke snage, u prvome redu Rusiju, ‘bez čijeg je aktivnog sudjelovanja situaciju nemoguće riješiti’.

Glavni tajnik UN-a prije susreta s ministricom Vesnom Pusić susreo se na Brijunima i s premijerom Zoranom Milanovićem a jutros i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

205591,205589,205577,205507
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još