STIŽE ZAHLAĐENJE

Pripremite kišobrane, topliju odjeću i zaboravite na sunce

21.07.2012 u 17:50

Bionic
Reading

Upravo kao što smo prije nekoliko dana i najavili, stiže nam promjena vremena. Porast naoblake na sjeverozapadu poslijepodne i mjestimični pljuskovi s grmljavinom, a prema kraju dana i u noći na nedjelju pljuskovi će se širiti i na ostatak unutrašnjosti

Hidrometeorološki zavod dojavljuje da će tijekom ostatka vikenda u Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, vjetrovito te u unutrašnjosti razmjerno svježe. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, osobito u Slavoniji i Lici, a rijetki lokalni pljuskovi mogući su i u Dalmaciji.

Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i srednjem Jadranu jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom dijelu puhat će umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 14 do 19 stupnjeva, na Jadranu od 19 do 24, a najviša između 18 i 24, na Jadranu od 25 na sjevernom do 31 stupanj na južnom dijelu.

U nedjelju će u kopnenim krajevima biti promjenjivo uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice može biti kiše i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena, mjestimično i pojačana te sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperature zraka kretat će se između 20 i 25 stupnjeva, a u gorskom dijelu bit će malo niže.

Na Jadranu će biti vrlo nestabilno. Izmjenjivat će se sunce, oblaci i pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje su moguće i izraženije nevere. Puhat će jaka bura koja će podno Velebita imati olujne udare, pa su moguća ograničenja u prometu, kako trajektnom, tako i u cestovnom. U južnoj Dalmaciji vjetar će biti slabiji ujutro će puhati sa sjeverozapada, a danju bura. Temperatura zraka kretat će se od 22 do 27 stupnjeva Celzijevih, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji bit će i malo viša.

Početkom sljedećeg tjedna na vrijeme u Hrvatskoj utjecat će ciklona koja će podržavati nestabilno i svježe vrijeme. To znači da će u cijeloj zemlji biti dosta oblaka, ali uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno se očekuje kiša ili pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak, kad su ponegdje moguće i veće količine oborine. Temperatura zraka ostat će niža – u kopnenom području između 22 i 27, ponegdje uz kišu i niža, a na Jadranu od 25 do 30 celzijevaca.